Němčina nemůže za nacismus

7. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Dovolím si pouze malé upozornění. Značná část mé rodiny již po staletí, včetně mých dětí, mluví plynulou němčinou a také ruštinou a ještě dalšími několika jazyky a nespatřuji na tom nic divného. To divné spatřuji v tom, že se sám zapletete do poněkud násilného moralizování na téma bídy novinářského řemesla a dopustíte se něčeho, co jistě spadá pod Vámi neustále kritizovaný projev absence elementární řemeslné kultury, píše Alexander Bačkovský.

Takže možná i oprávněné poukázání na nezvládnutí profesní etiky redaktory ČT dopadlo nepříliš vydařeným vyjádřením ve vztahu k němčině s podtextem jejího "přirozeně" amorálního původu, jak to jistě Zeman myslil.

Němčina nemůže za nacismus, Němci nejsou výlučnými vlastníky němčiny, stejně jako ruština nemůže za Putina, Stalina či Ivana Hrozného a "genetičtí" (!!!) Rusové také nejsou jedinými vlastníky "svého" jazyka. Podobně jako český jazyk sám o sobě nemůže za jeho dodnes přetrvávající normalizační znásilnění do podoby projevů Pepka Vyskoč v četných veřejných projevech , jak jinak, Pepků Vyskoč.

Prapodivně většinu jazyků, mimochodem, rozvíjejí ti, kdo jsou v menšině a komu Zeman nestraní, neboť jazyk se rozvíjí jen s úkoly poznání, které si jeho nositelé kladou. Pokud je tu přítomno burlatské buranství, pak právě v poloskrytém připisování morální hodnoty někomu prostřednictvím jazyka, kterým se vyjadřuje.

Pokud cosi jako "Prezident země", která historicky vše podstatné na svém území vytvořila spolu s Němci, Poláky, Italy, Francouzi atd., odkazuje na jazyk jako signifikant jakési historické ďábelskosti, je jeho vyjádření neprovnatelně více pohoršující než umírněný projev zástupce USA i pravděpodobné selhání redaktora ČT.

0
Vytisknout
9344

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2015