Rusko věří, že po zrušení embarga OSN prodá Íránu špičkové zbraně v ceně až 13 miliard dolarů

9. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Plná vojensko-technická spolupráce mezi Moskvou a Teheránem bude obnovena, pokud OSN po dosažení dohody o jaderném programu podle předpokladů zruší také embargo na Írán. V takovém případě ruský vojenský expert Igor Koročenko očekává prodej ruských zbraní za deblokované prostředky v hodnotě až 13 miliard dolarů. To odpovídá loňskému celoročnímu obratu celého odvětví ruského obranného průmyslu.

K velkému zklamání amerických republikánských senátorů bylo v Lausanne dosaženo předběžné dohody o íránském jaderném programu. Rusko s jistotou očekává, že dohoda povede k ukončení embarga OSN na export zbraní do Íránu a Moskva se pak stane významným dodavatelem íránských ozbrojených sil. Je totiž politicky málo pravděpodobné, že by Írán v ambiciózním programu přezbrojení armády a námořnictva spoléhal na západní dodavatele.

9. června 2010 Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o zavedení sankcí proti Íránu kvůli jadernému programu. Jeho součástí bylo i embargo na prodej moderních zbraní.

22. září 2010 tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsal dekret o vynucování íránské rezoluce OSN. Dokument zakázal veškerý vojenský obchod s Íránem a zahrnoval i transfer zbraní ze třetí země letadly a loděmi pod ruskou vlajkou.

V říjnu 2011 Rusko dodalo Íránu pozemní radarovou rušičku 1L222 Avtobaza. Šlo o první oficiální prodej od uvalení embarga.

Rusko plánuje dodat Íránu jedny ze svých nejmodernějších zbraní, jako systémy protivzdušné a protiraketové obrany Antej-2500/SA-23 Gladiator (výrazně modernizovaná verze původně nabízeného S-300). Podle některých zpráv má dokonce být prodána licence na výrobu vlastní verze této zbraně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2015