Co si opravdu myslí Rusové

22. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Můžeme ještě věřit průzkumům veřejného mínění, které se před nedávnými britskými volbami tak spletly? A jak to vypadá s průzkumy veřejného mínění v Rusku? ptá se Natalie Nougayrède v deníku Guardian.

Po loňské anexi Krymu stoupla Putinova popularita na rekordních 85 procent a v podstatě na té úrovni od té doby zůstává. Proto mnozí dnes považují ruskou společnost za monolit, který se shromáždil kolem svého cara z jednadvacátého století. Existuje tendence líčit Rusy jako svou podstatou agresivně imperialistické, jako homogenní blok, který usiluje o vojenský adventurismus. Je to ale tak jednoduché?

Autorka se nedávno účastnila konference v estonském Talinu, kde uvažovali ruští opoziční politici, sociologové a spisovatelé o tom, "co si Rusové opravdu myslí". Někteří argumentovali, že by se ruské průzkumy veřejného mínění neměly brát příliš vážně, protože Rus si dnes dá pozor, aby na veřejnosti říkal, co si opravdu myslí. Avšak nikdo nepopíral, že je Vladimír Putin pro 85 procent Rusů opravdu populární.

Takže hlavní otázky se točily kolem toho, co se skrývá za těmi 85 procenty. Alexej Levinson z renomovaného ústavu pro průzkum veřejného mínění Levada vysvětlil, že se v Rusku děje něco fascinujícího: "Naše veřejné mínění nyní sleduje jazyk naší státní diplomacie. Lidé říkají věci, o nichž neočekávají, že tomu bude někdo věřit." Příklad: i když ruská propaganda tvrdí, že na Ukrajině nejsou žádná ruská vojska, Rusové dobře vědí, že na Ukrajině ruská vojska jsou. "Ale protože je v zájmu Ruska tvrdit, že ruské jednotky na Ukrajině nejsou, lidé to prostě popírají," říká Levinson.

Je to nová forma double-speaku a double-thinku, pokrytectví. Levinson zaznamenává známky nového druhu totality - nikoliv totality založené na strachu, jako za Stalina, ale na touze Rusů, aby jejich země byla uznávána jako velmoc. To, zda tomu odpovídají fakta, není důležité.

Antiamerikanismus dosáhl v Rusku rekordních hodnot a Rusové jsou nyní přesvědčeni, že čelí nové druhé světové válce. Ale klíčové je, říká Levinson, že "pro Rusy není nic z toho opravdu vážné, je to hra mysli, touha po symbolech". Rusové nejsou ochotni jít bojovat na Ukrajině, nikdo se tam do boje nehlásí.

Totéž se týká Putinovy popularity. "Opravdový kult osobnosti neexistuje. Lidé jsou naopak hodně kritičtí vůči ekonomické situaci a vůči domácí politice." Levinson dospěl k názoru, že s tím, jak četným sociálním problémům Rusové dnes čelí, lhaní uklidňuje duši. Navzdory intenzivní televizní propagandě všichni znají pravdu. "Kritiku zkorumpovaných politiků je slyšet všude," zdůrazňuje. Jaksi to jde ruku v ruce s pýchou Rusů, že je Rusko vlivná velmoc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13976

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2015