Roger Waters, Noam Chomsky, Alice Walker, Hedy Epstein a další světové osobnosti upozorňují Evropskou komisi na problematičnost Dnů Jeruzaléma v Plzni 2015

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Světové osobnosti píší Evropské komisi, aby kulturní pořady vznikající v Plzni 2015 pod hlavičkou Evropského hlavního města kultury byly v souladu s evropskou zahraniční politikou, vyhnuly se mylnému informování či manipulování veřejnosti v politickém zájmu třetího státu a nesloužily k zastírání nelegálního jednání.

Roger Waters, hudebník a spoluzakladatel skupiny Pink Floyd; Noam Chomsky, americký lingvista a filozof; Alice Walker, spisovatelka a básnířka, nositelka Pulitzerovy ceny; Hedy Epstein, členka organizace Židovský hlas za mír (Jewish Voice for Peace), která přežila hrůzy holocaustu; a další světoznámé osobnosti z řad akademiků, umělců a veřejně činných lidí z Evropy, USA, Palestiny a Izraele oslovily eurokomisaře pro kulturu Tibora Navracsicse a další orgány odpovědné za udílení a monitorování titulu Evropské hlavní město kultury ohledně pořádání festivalu Dny Jeruzaléma v Plzni 2015. Uvědoměn byl i předseda Evropského parlamentu a předseda Evropské rady, jakožto představitelé institucí stanovujících kritéria pro Evropské hlavní město kultury.

Osobnosti upozorňují, že „titul Evropské hlavní město kultury je využíván k tomu, aby pomáhal legitimizovat nároky chápané mezinárodní komunitou jako nelegální.“ Poukazují na konání festivalu Dny Jeruzaléma, který se pomocí zdánlivě apolitické dramaturgie zapojuje do „jasně politické strategie státu Izrael, jejímž cílem je legitimizace anexe Jeruzaléma.“

„Festival Dny Jeruzaléma představuje české i mezinárodní veřejnosti falešný obraz Jeruzaléma jako sjednoceného izraelského města. Prostřednictvím uhlazené kulturní strategie říkají Dny Jeruzaléma to samé, co izraelská vláda: Jeruzalém je nedělitelné město a hlavní město státu Izrael. OSN přitom město Jeruzalém dvakrát prohlásilo za Corpus Separatum. Anexe Jeruzaléma státem Izrael v roce 1980 je tak nelegální. Evropská unie zastává v tomto směru stejnou politiku jako OSN a izraelskou anexi Jeruzaléma nikdy nepotvrdila,“ podotýká se v otevřeném dopisu.

Mezi dalšími signatáři jsou například známé osobnosti z EU, Izraele, Palestiny a Jihoafrické republiky – britský filmový režisér Ken Loach; představitel Russellova tribunálu o Palestině Pierre Galand z Belgie; izraelští historici Shlomo Sand a Ilan Pappé; akademik Haidar Eid z Gazy, Palestiny; vědec, spisovatel a ředitel Palestinského přírodopisného muzea v Palestině Mazin Qumsiyeh; palestinská spisovatelka Susan Abulhawa; bývalý zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva John Dugard z Jihoafrické republiky a řada dalších. Podpisy pod otevřený dopis přidala i řada organizací – Evropská koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sdružuje více než 50 organizací a iniciativ v Evropě, izraelská lidskoprávní skupina Bojkot zevnitř anebo Všeobecná federace odborových svazů Palestiny či Asociace vysokoškolských učitelů z Palestiny. Mnoho podpisů přišlo i z USA – mezi jinými od významných osobnosti, jako je například Ann Wrightová, plukovnice Armády Spojených států amerických a bývalá diplomatka; bývalý analytik CIA Raymond McGovern či Chris Hedges, novinář a spisovatel, držitel Pulitzerovy ceny; či od členů židovských organizací jako například Židé říkají ne! či členů Americké lodě do Gazy.

Signatáři žádají Evropskou komisi o přijetí takových opatření, aby „kulturní akce pořádané v rámci titulu Evropské hlavní město kultury nebyly v rozporu se zahraniční politikou EU, mylně neinformovaly veřejnost a nemanipulovaly jí v politickém zájmu třetích zemí a nezastíraly nelegální činy.“ Dopis navazuje na otevřený dopis do Plzně 2015, ve kterém české osobnosti žádaly organizátory Evropského hlavního města kultury o odstoupení od pořádání festivalu Dny Jeruzaléma.

Plné znění dopisu: ZDE

Původní anglická verze: ZDE

0
Vytisknout
7247

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2015