Významní činitelé britských médií kritizují plán konzervativní vlády na předběžnou cenzuru pořadů

30. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Významní činitelé britských médií kritizovali plán britské ministryně vnitra na předběžnou cenzuru pořadů kvůli možnému extremismu jako nepraktický a neospravedlnitelný.

Právě zveřejněný program nové konzervativní vlády obsahuje rozhodnutí posílit pravomoci regulačního orgánu pro média Ofcom, který má "přijmout tvrdá opatření proti okruhům, které šíří extremistické pořady".

Původně navrhla konzervativní minstryně vnitra Theresa Mayová zavedení předběžné cenzury. To kritizoval její vládní kolega Sajid Javid, který varoval, že proměnit státní mediální regulační orgán v cenzorní úřad je nepřijatelné.

Michael Grade, bývalý předseda Rady BBC a bývalý generální ředitel komerční televize ITV a kulturní televize Channel Four uvedl: "S velkým podezřením bych se díval na veškeré cenzurní pravomoci ex ante, které by měl dostat regulační orgán nebo kdokoliv jiný. Stále platí známé rčení 'Publish and be damned.' Myslím, že návrh na předběžnou cenzuru by bylo velmi obtížné ospravedlnit."

Ofcom už má přísná pravidla, zakazující vysílat extremistické názory a hate speech. Při porušení těchto pravidel vysílatele přísně trestá, od pokut až po odejmutí vysílacích licencí. Avšak veškeré jeho pravomoci platí až po odvysílání pořadů. Mayová zamýšlela před volbami zavést cenzuru před odvysíláním pořadů, což je podstatná změna.

Roger Mosey, bývalý editor publicistického pořadu BBC Radio Four "Today", se vyjádřil: "Myslím si, že je to naprosto nepraktické, leda že by vydali seznam lidí, kteří nesmějí být interviewováni. Někdy je obtížné rozhodnout se, co je a co není extremismus. Ortodoxní náboženský konzervatismus je jedna věc, vyvolávání teroristického násilí věc druhá. Nejsem si jist, zda jsou zrovna politikové nejlepšími soudci, kteří by to měli určovat."

Interní seminář BBC řešil před časem otázku, jestli by média měla odvysílat, kdyby jim to bylo nabídnuto, rozhovor s Usámou bin Ladinem. "Určitě bychom to odvysílali," řekl Mosey. "Vysílatelé musejí mít právo to udělat, pokud je to řádně zkontextualizované a pokud jsou výroky interviewovaného zpochybňovány. Je ve veřejném zájmu zjišťovat, co si myslí extremisté."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5028

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2015