Mezinárodní koalice přehodnotí strategii boje s "islámským státem"

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní koalice bojující proti "islámskému státu" bude v úterý v Paříži jednat o sérii šokujících válečných úspěchů džihádistů, přičemž Irák je pod tlakem, aby vystupňoval své úsilí a současně začal zacházet lépe se svou sunnitskou menšinou.

Hlavním tématem jednání bude krize v Iráku, kde "islámský stát" před dvěma týdny obsadil město Ramádí, což představuje největší ránu pro Američany vedenou koalici od začátku bombardování pozic džihádistů v srpnu loňského roku.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius minulý týden opakovaně konstatoval, že francouzská účast v bojích proti "IS" je politicky podmíněna inkluzivním přístupem Bagdádu vůči Kurdům a sunnitům.

Podle francouzských diplomatických zdrojů mezi 24 účastníky jednání budou ministři z Turecka, Saúdské Arábie, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Američany vedená koalice zhruba 60 států vznikla vloni poté, co uskupení, které si říká "islámský stát", přešlo do ofenzívy v Iráku a Sýrii a obsadilo území strategického významu, kde vyhlásilo "chalífát".

Protože nikdo není ochoten vyslat pozemní vojska, tažení proti islamistům spoléhalo na nálety a pokusy vyzbrojit a vycvičit irácké vládní jednotky a příslušníky sunnitských kmenů.

Nicméně dobytí města Ramádí islamisty, po němž následovalo obsazení historického syrského města Palmyra, vyvolává palčivou otázku ohledně účinnosti stávající koaliční strategie.

Zároveň vystoupily do popředí sektářské spory mezi šíity a sunnity, které Irák hluboce rozdělují.

Magdalena Kirchnerová z německého thinktanku DGAP tvrdí, že pokusy politicky zapojit sunnity (klíčové pro někdejší potlačení irácké odnože al-Kajdy, mnohem důležitější než posilování amerických jednotek v rámci tzv. "surge" generála Petraea - KD) "vůbec nefungují" kvůli hluboce zakotvené nedůvěře mezi oběma islámskými odnožemi.

Koalice prosazuje výcvik sunnitských kmenových bojovníků pro boj s většinově sunnitským "islámským státem" na sunnitských územích, avšak šíity ovládaný Bagdád se obává vyzbrojení obyvatelstva, které by se mohlo postavit proti němu. Washington vyslal tisíce vojenských poradců, aby vycvičili sunnitské kmenové bojovníky a pomohli s reformou irácké armády.

Koalice doufá, že lepší výcvik sunnitů může zastavit vzestup šíitských milicí loajálních k Teheránu.

Jenže irácká vláda, jejíž bezpečnostní aparát kolabuje, vyslala Íránem podporovanou organizaci s názvem Hašad aš-Šábí, aby znova obsadila Ramádí obývané převážně sunnity. Pozorovatelé a politici varují, že sektářství může pohřbít úsilí o porážku "islámského státu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6266

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2015