FBI provozuje nad americkými městy flotilu špionážních letadel

3. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

FBI čas od času provozuje nad americkými městy malou flotilu nízko létajících špionážních letadel vybavených videokamerami a mobilním připojením. Tato letadla jsou maskována falešnými firmami. Zjistila to agentura AP.

Tento program vyvolává otázky, zda by neměla být aktualizována politika chránící občanské svobody, když nové technologie přinášejí rozsáhlé možnosti sledování ze strany vlády.

AP objevila nejméně 13 falešných firem a FBI její údaje potvrdila. Z veřejně dostupných zpráv generálního inspektora ministerstva spravedlnosti nelze zjistit ani základní parametry programu. Letadla přitom natáčejí videozáznamy dění na zemi a některá jsou vybavena technologií umožňující identifikovat lidi dole podle jejich mobilních telefonů, i když je zrovna nepoužívají.

Tato letadla se nad americkými městy pohybují nejméně od roku 2003 a AP identifikovala nejméně 50 z nich. Kromě toho od konce dubna zaznamenala více než stovku přeletů těchto strojů na většími městy a venkovskými oblastmi - Houstonem, Phoenixem, Seattlem, Chicagem, Bostonem, Mineapolisem a jižní Kalifornií. Podle rozpočtového dokumentu z roku 2010 FBI tehdy provozovala nejméně 115 takových letadel.

Podle FBI sledování splňuje její vnitřní předpisy. Veřejně dostupná podoba těchto předpisů je však silně cenzurována. Hovoří o omezeních typů vybavení a důvodech i trvání sledování.

Letouny většinou krouží proti směru hodinových ručiček v okruhu širokém několik kilometrů ve výšce do dvou kilometrů a při nízké rychlosti.

Podle tvrzení FBI nemá služba k pořizování videozáběrů vždy povolení, ale ke sledování telefonů v poslední době ano.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9588

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015