V Súdánu se prohlubuje ozbrojený konflikt

3. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Násilí v oblasti Dárfúru se vrátilo na úroveň nevídanou za posledních deset let. Více než 150 000 lidí muselo letos opustit své domovy. Kromě toho v regionu vypukla spalničková epidemie.

Na tento konflikt zřejmě mezinárodní společenství nemá odpověď a hrozí, že bude zastíněn krizemi ve Východní Africe i jinde. Humanitární a bezpečnostní výzvy jsou přitom značné.

Válka v Dárfúru začala v roce 2003 jako kmenová vzpoura proti politické a ekonomické marginalizaci převážně arabskou vládou prezidenta Omara al-Bašíra. Protipovstalecká operace Chartúmu ve velkém spoléhala na arabské milice obviňované z masových poprav civilistů. Podle OSN vedl konflikt ke smrti až 300 000 osob a dalších 2,5 milionu vyhnal z domovů.

Během času se konflikt zkomplikoval, povstalci se dělí do mnoha frakcí, čast znepřátelených. Podobně jsou na tom arabské skupiny, které se také někdy staví proti centrální vládě.

Po mnoha letech mezinárodních mírových iniciativ a obvinění Bašíra u Mezinárodního soudního dvora, včetně obvinění z genocidy, konflikt v roce 2013 zesílil, když vláda v období sucha zahájila ofenzívy v Dárfúru i proti dalším povstalcům v Kordofánu.

Letos vládní jednotky včetně bývalých milicí nyní nazývaných Síly rychlé podpory zaútočily na mnoho sídel, také v horách Džebel Marra. Média informují o množství civilistů skrývajících se v jeskyních. Tito lidé hovoří o bombardování poblíž vesnice Golo v lednu, které mělo mnoho lidí zabít a zranit.

V květnu vláda předvedla nákladní auta plná zbraní, které podle ní byly zabaveny povstalcům z Hnutí spravedlnosti a rovnosti po velké bitvě v oblasti Tullusu 26. dubna. Došlo také k mezikmenovým bojům.

Naposledy 11. května bojovaly arabské kmeny Málija a Rejzegat poblíž města Abú Karinka ve Východním Dárfúru kvůli dlouhodobému sporu o půdu. Bitva údajně vedla ke stovkám mrtvých a zraněných a tisíce lidí vyhnala z domovů. Navzdory pokusům o zprostředkování mezi sebou oba kmeny v posledních letech bojují opakovaně. V Severním Dárfúru se kvůli politické rivalitě střetly kmeny Berti a Zajadíja.

Celkem bylo v Dárfúru od roku 2014 vyhnáno z domovů asi 430 000 osob, čím počet utečnců dosáhl 2,5 milionu, tvrdí OSN. Z toho asi 1,5 milionu tvoří děti. V celém Súdánu bylo vyhnáno z domovů asi 3,1 milionu lidí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8398

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015