Co kdyby se začaly objevovat plakáty, zakazující českou identitu?

6. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Zkuste si tak trochu představit, jak byste reagovali, kdybyste na ulici najednou uviděli tento symbol. (Třeba kdybyste se vydali na nákup do Lipska či do Mnichova. Zas tak překvapivé by to bohužel nemuselo být, a může se to ještě stát, protože dost lidí na Západě nepovažuje Čechy či Poláky za součást Západu. Pokud dojde k destabilizaci střední Evropy, nejsem si jist, zda budou Češi prchající odtamtud přijímáni v západních zemích tak pozitivně jako po roce 1968...)

Plakáty problematického seskupení IVČRN přeškrtávající mešitu jsou úplně stejnou negací kulturní a osobní identity nevinných a slušných lidí. Právě proto se útoky na osobní, etnickou a kulturní totožnost v trestních řádech civilizovaných zemí zakazují, protože jde o negaci hlubinných totožnostních rysů, které dotyčného jedince definují svou podstatou a tu změnit nemůže.

Co naděláte s tím, když někdo začne zakazovat českou identitu? Když někdo třeba začne zakazovat Čechům, aby jezdili veřejnou dopravou, jak se Čech může změnit, aby se takovému příkazu vyhnul?

Plakáty seskupení IVČRN škrtající mešity jsou přesně tímtéž útokem na hlubinnou kulturní identitu milionů nevinných lidí. Co mají s takovým útokem zahraniční studenti dělat? Jak mohou svou kulturní identitu změnit?

Civilizační identita České republiky byla za poslední čtvrtstoletí vždycky vratká. Základní humanistické a civilizační principy, například tolerance vůči kulturní jinakosti, za kterou během posledních tří staletí bojovala evropská literatura a kultura, byly v ČR za poslední čtvrtstoletí vždycky nepevné. Dávala se přednost sobectví a individualismu.

Dalo se očekávat, že se nepevné civilizační principy České republiky začnou v první krizi hroutit. Přesto je velmi alarmujícím překvapením, jak málo stačí k tomu, aby se velké množství lidí v ČR na základě nevědomosti a strachu obrátilo k fašismu.

Organizace IVČRN vyvolala v Olomouci na náměstí na základě hoaxu nesmyslný incident. Přestože svědci upozorňují, že k žádnému útoku "muslimských radikálů" v Olomouci nedošlo, velké množství občanů České republiky tomu hoaxu věří a hromadně podpisují netolerantní petice. Olomoucká univerzita je pod tlakem ultrapravicových radikálů, jejím hodnostářům vyhrožují smrtí.

Slušní lidé se bojí extremisty Konvičky, jehož názory klidně toleruje jeho zaměstnavatel, Jihočeská univerzita. Neznám žádnou univerzitu na světě, která by proslula extremně pravicovými akademiky. Možná je to rekord, jímž se Jihočeská univerzita zapíše do globálních análů vysokoškolského studia.

Někteří novináři, kteří se odvážili napsat do některých českých novin, že incident vyvolali pravicoví extremisté z organizace IVČRN, přišli málem o místo. Skoro nikdo není ochoten veřejně vystoupit proti vlně hysterické nesnášenlivosti. Rektor olomoucké univerzity se zjevně bojí napsat, že lidé, pocházející z jiných kultur, mají právo na svou identitu a na to, aby nebyla veřejně negována a urážena. Univerzita kritizuje studenta, že se pokusil strhnout plakát organizace IVČRN, nekritizuje už však to, že plakát fašisticky napadl identitu zahraničních mediků.

To, že plakát IVČRN je zjevným útokem proti náboženství, a tedy podle českého zákona trestným činem, za nějž by se mělo odsuzovat na dva roky nepodmíněného trestu vězení, nikdo neřeší.

Představme si, že příští týden vyvěsí jiná ultrapravicová organizace na Horním náměstí v Olomouci plakát s nápisem ŽIDI DO PLYNU. Židovský student ze zahraničí se ho pokusí strhnout. Univerzita ho pokárá za přestupek proti veřejnému pořádku a vydá prohlášení, že čeká na výsledky policejního vyšetřování, které zkoumá studentův šokující čin.

Zahraniční studenti v Olomouci se už přikrčili. Uvědomili si, že Česká republika nerespektuje jejich kulturní totožnost a že se budou muset chovat v zemi jako druhořadí občané, tiše a pokorně přišlapovat ke zdi a chválit, jak je Česká republika vůči nim tolerantní.

Přestože v zemi čelí přesně témuž, co vyjadřuje v záhlaví tohoto článku přeškrtnutá česká vlajka - drsnému útoku na svou kulturní identitu.

Není to dobrý vývoj.

0
Vytisknout
12701

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2015