Řecko: Optimismus v Bruselu roste, Tsipras však doma čelí krizi kvůli ústupkům

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecká vláda se ocitla pod silným domácím tlakem kvůli souhlasu s některými podmínkami věřitelů. Ty mají Řecku otevřít cestu k nezbytné půjčce a zabránit finančnímu kolapsu.

Rozhovory s Řeckem pokračují i před dnešním večerním jednáním ministrů v Bruselu, které má Athénám příští úterý otevřít cestu k 1,6 miliardy eur od Mezinárodního měnového fondu.

Nicméně premiér Tsipras čelí doma kritice za to, že přistoupil na kompromis v otázce penzijní reformy, zrušení předčasných důchodů, zvýšení korporátní daně a zvýšení některých sazeb DPH.

Mnoho poslanců se staví skepticky k možnosti "přijetí takového programu", prohlásil Costas Lapavitsas, profesor ekonomie na University of London, který je poslancem vládní Syrizy. "Jak to vysvětlí voličům?", ptá se ekonom.

Pravicový koaliční partner Syrizy Nezávislé Řekové prohlubují Tsiprasovy problémy, když ipozornili, že podpoří pouze návrh, který bude obsahovat nějakou formu odepsání dluhu a budou proti zvýšení DPH, podle lídra Panose Kammenose "i kdyby vláda padla".

V úterý večer nebylo zřejmé, zda se Tsiprasovi podaří uklidnit nespokojence a zda vůbec prosadí dohodu v parlamentu, nehledě na to, zda se jí v Bruselu podaří dosáhnout.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6401

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015