EU plánuje vytvořit nový izolační systém pro uprchlíky ze Středozemí

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Italský premiér obvinil Evropskou unii ze zrady svých základních hodnot. Připravuje totiž plány na internační tábory pro uprchlíky.

Šéfové EU se rozhodli vytvořit nový systém pro izolaci imigrantů v jižní Itálii a v Řecku. Mělo by to umožnit jejich násilnou a rychlou registraci, odebírání jejich otisků prstů, jejich vyhánění a případně i věznění po dobu až půl druhého roku.

Šéfové EU se rozhodli vytvořit "strukturované pohraniční zóny ve frontových státech (v Itálii, v Řecku a v Maltě) s aktivní podporou expertů z členských zemí, s cílem zajistit rychlou identifikaci, registraci a odebírání otisků prstů od žadatelů o azyl.

Pohraniční úřad EU Frontex má dostat nové pravomoci pro násilné deportaci.

Itálie je velmi rozhořčena, že ji Evropská unie nechává, aby sama uprchlickou krizi řešila. Italský premiér Matteo Renzi obvinil Evropskou unii, že zradila své základní hodnoty a slušnost.

Ve Štrasburku konstatoval v úterý generální tajemník OSN Pan Ki Moon, že Evropa čelí zkoušce, kterou nesmí prohrát. "Globálně je ze svých domovů vyhnáno až 60 milionů lidí. Je to rekord, který vyžaduje rekordní reakci. Jiné regiony s daleko větším množstvím uprchlíků ostře pozorují Evropu. Evropa potřebuje bezpečnější, pravidelné a spořádané kanály migrace a mobility."

Dokument z Evropské unie se však soustřeďuje na udržování imigrantů mimo EU a na rychlou deportaci těch, jimž nebude uznáno právo na azyl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7673

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015