"Tady je to jako v Africe!"

25. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

O kouření v českých hostincích a restauracích

"Smyslem zákazu kouření ve veřejných místnostech není chránit kuřáky před jejich návykem (byť i oni by si to možná zasloužili - v průměru zkracuje kouření život o 15 let, nemluvě o jeho kvalitě), nýbrž chránit před jejich návykem nekuřáky. Není nejmenších pochyb o výrazné zdravotní škodlivosti kouření nejen pro aktivní, ale i pro pasivní kuřáky. V ČR ročně zemře výlučně v důsledku pasivního kouření zhruba 3,5 tisíce lidí Zaměstnanci v kuřáckém podniku tráví prakticky 100% pracovního času, tedy skoro čtvrtinu života v aktivním věku (mají-li přesčasy, pak víc). Naprostá většina (80%) těch, kteří jsou v práci vystaveni cigaretovému kouři, jsou nekuřáci. Statistické údaje faktickou nesvobodu zaměstnanců vůči zakouřenému prostředí ilustrují - zhruba 50% zařízení je kuřáckých, ale jen 20% personálu kouří. Z tohoto hlediska považuji za podivné, že ve veřejné debatě na toto téma příliš neslyším hlas odborů. Právě ty by se měly o pracovní podmínky zaměstnanců a jejich hygienické standardy v takto evidentně závažné věci vehementně zasazovat."

Zdroj: Hospodářské noviny ZDE

Pozn. JČ: V úterý podvečer jsme zašli s evropským ředitelem humanitární organizace Human Rights Watch Andrewem Stroehleinem na pražském Starém Městě na jedno pivko. Zasedli jsme v Pivnici U Rudolfina a Stroehlein reagoval vyjeveně: "Ale tady se kouří! To jsem neviděl už nikde v Evropě či v Americe! To je jako v Africe!!"

0
Vytisknout
9777

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015