Britská konzervativní vláda zahájila útok proti BBC

17. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Konzervativní ministr kultury John Whittingdale se vyjádřil, že společnost BBC vysílá "příliš mnoho zábavných programů". BBC varovala, že restrukturalizace britského veřejnoprávního vysílatele bude znamenat "podstatně zredukovanou, daleko méně populární veřejnou službu".

Ve čtvrtek Whittingale zveřejnil v Dolní sněmovně tzv. green paper, tedy návrh nového zákona o budoucnosti BBC. Vyjádřil se, že rozhlasové, televizní a internetové programy BBC za posledních deset let "vzrostly exponenciálně" a "je načase se ptát, zda tento rozsah programů skutečně nejlépe slouží plátcům koncesionářských poplatků". Whittighale zejména kritizoval množství populární zábavy v televizi BBC, a rozhlasové okruhy Radio 1 (který se věnuje rockové hudbě) a Radio 2 (který vysílání populární hudební mainstream).

Diane Coyle, bývalá náměstkyně předsedy interní správní rady BBC jménem BBC Trust varovala, že hrozí, že vláda "zlikviduje občanskou hodnotu BBC a zničí její ekonomickou hodnotu. Proto je velmi důležité angažovat britskou veřejnost."

Whittighale se vyjádřil, že současný model koncesionářského poplatku, kdy občan platí stejný poplatek "za všechno", bez ohledu na svůj příjem, je "regresivní".

BBC se vyjádřila: "Jsme přesvědčeni, že tento návrh zákona by vytvořil velmi zredukovanou, daleko méně populární BBC. To by bylo špatné pro Británii a nebyla by to BBC, kterou veřejnost zná a miluje už déle než 90 let."

Stínový labouristický ministr kultury Chris Bryant zdůraznil, že univerzálnost vysílání BBC, kterou sleduje 97 procent britského obyvatelstva, je "zlatou nití, která probíhá konceptem BBC. Všichni platíme a všichni z toho máme něco, včetně těch, kdo mají rádi operu, i těch, kdo mají rádi mýdlovou operu".

Whittingale popřel, že chce, aby BBC zrušila svůj vysoce populární pořad Strictly Come Dancing (který napodobuje i Česká televize). "Bylo by naprosto nesprávné, aby se vláda snažila rozhodovat, jaké pořady má BBC vyrábět a jaké ne," řekl.

Zdroje BBC označily návrh zákona za "deprimující", protože se soustřeďuje na tržní dopad - a tedy na zájem komerčních soupeřů BBC a nikoliv na podporu veřejnosti a na zájmy veřejnosti. Dokument kritizuje, že je BBC "příliš velká", a ignoruje, že BBC produkuje kvalitní pořady, které sleduje převážná část britské veřejnosti a oceňuje je.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7315

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2015