Slabost českého státu je alarmující

20. 7. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Na sobotní demonstraci ultrapravičáků na Václavském náměstí není alarmující, že se konala - v demokracii má právo každý vyjádřit svůj názor - ale že český stát nejednal proti výrokům a proti chování, které zjevně naplnilo skutkovou podstatu trestného činu.



V žádné slušné demokracii nezůstane policie v nečinnosti, když demonstranti skandují "Budete viset!" A co si máme myslet o scéně škrcení účastníka, kterou vytofografovaly Novinky - a suše k tomu snímku konstatovaly "Na demonstraci docházelo i k násilnostem". Ona na místě snad nebyla policie? A ona policie nečinně přihlížela k tomu, jak skupina skinheadů škrtí člověka? A nemělo by být zahájeno trestní stíhání pro nim nyní, když existuje fotodokumentace jejich násilného jednání?

Jak poznamenal na Facebooku Jindřich Fibiger, extremista Bartoš už naplnil skutkovou podstatu trestného činu rozvracení republiky podle § 310 zákona č. 40/2009 Sb., "který přítomné vyzýval ke svržení vlády a vytváření domobrany, která by chránila hranice před „africkými vetřelci”.

A policie a orgány činné v trestním stíhání pořád nic.

Znepokojující je, že přítomným policistům na sobotní demonstraci na Václavském náměstí zjevně nevadilo, když ultrapravičáci škrtili lidi a vykřikovali na odpůrce "budete viset", policie však odvedla proimigrantské demonstranty, kteří nesli mírně sexuální, ironický transparent s nápisem "Chabé české penisy tyčí pevnou hranici" - protože si ultrapravičáci u policie stěžovali, že je takový transparent uráží...

Nesmírně alarmující je rozhodnutí Policie ČR, že nesení šibenic na demonstraci 1. července "na popravu vlastizrádců" prý bylo "legální" a policie "nechybila, když nezasáhla". Opět, nedovedu si takovou situaci představit v žádné demokratické zemi. Přitom právníci konstatovali, že organizátoři i účastníci demonstrace z 1. července se dopustili nejméně SEDMI trestných činů. Kdy bude zahájeno trestní stíhání?

V demokracii má jistě každý právo na vlastní názor, nemůže ale agresivně ohrožovat zastánce jiných názorů a vyhrožovat jim smrtí. Nemá-li dojít k destabilizaci českého státu a k jeho postupné fašizaci, není možné, aby státní orgány tyto excesy tolerovaly.

Je také nepochopitelné, že kromě hrstky levicových aktivistů v zemi nevystupují státní činitelé s energickou obranou základních demokratických hodnot a s energickým odmítnutím způsobů vystupování, jaké znovu předvedli na Václavském náměstí ultrapravičáci. Normalizace a legitimizace ultrapravicových postojů a jednání je nesmírně nebezpečná. Vystupování ultrapravičáků a aktivistů vystupujících na obranu imigrantů nebylo stejné a v médiích je nutno to zdůrazňovat.

Celkem bezradně člověk stojí nad neinformovanou hysterií a nesmysly, jaké například padají z pana Doubravy v rozhovoru s Britskými listy. V České republice chybí racionální zdroj informací, který by vysvětlil, jak je to vlastně s těmi uprchlíky. Seriozní informace jsou například na stránkách organizace Lékaři bez hranic ZDE. Je naléhavě nutné, aby Česká televize vysílala filmy o osudech uprchlíků, jako například ty dva, které se promítaly na nedávném karlovarském filmovém festivalu, Babai a Mediterranea. Zároveň je s podivem, že se nepozvedne tzv. intelektuální obec i politikové a nevysvětlí zděšenému lidu, že jejich hrůza z uprchlíků je naprosto iracionální a aby neblbli.

V České republice ovšem za posledních pětadvacet let nikdy nevzniklo pevné povědomí o demokratických hodnotách a vládnou vážné obavy, že slabé politické struktury, které tu po roce 1989 vznikly, mohou vést k rozkladu demokratického zřízení a k vzniku nahnědlé polodiktatury. Bylo by to vážným problémem v situaci, kdy je v krizi i celá Evropská unie.

0
Vytisknout
25492

Diskuse

Obsah vydání | 23. 7. 2015