David Cameron: Extremisté nereprezentují islám

20. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Z tiskové konference Davida Camerona

Otázka: Vy říkáte, že chcete prosazovat britské hodnoty. Jak si můžete být jist, že prosazování hodnot o rovnosti žen, o právech homosexuálů nepovede k odcizení lidí, kteří se snaží získat převahu?

David Cameron: Hodnoty svobody a demokracie jsou silnější než hodnoty ISIS.

Britské hodnoty jsou dobré pro lidi odkudkoliv.

Tím, že žádáme lidi, aby podporovali britské hodnoty, je nežádáme, aby podporovali nějakou idylu z padesátých let dvacátého století. Britské hodnoty jsou pro každého a vytvářejí je všichni občané, včetně imigrantů. Dnes jsou imigranti členy britské vlády a sedí u vládního stolu, nejmocnějšího stolu v zemi a pomáhají činit rozhodnutí, která mění naši společnost.

Otázka: Nadace Ramadhan Foundation vás dnes kritizuje, že nekomunikujete s muslimskou komunitou.

David Cameron: Ale já s lidmi komunikuju. A udělám ještě víc, založíme fórum pro veřejnou diskusi a angažmá. Jedním problémem ale je, že některé organizace tvrdí, že zastupují muslimy, a ony je nezastupují. Říkají to samotní muslimové.

Otázka: Říkal jste, že je spojitost mezi islámem a islamistickými extremisty. Co jste tím měl přesně na mysli?

David Cameron: Extremisté nereprezentují islám. Ale protože se islamisté označují za muslimy, musíme to zpochybňovat. A proto potřebujeme pomoc z muslimských obcí a od muslimských učenců, kteří mohou říci, že extremisté islám nepředstavují.

Je správné říkat, že tito lidé nemají nic společného s islámem. Ale samo o sobě to nestačí. Musíme jít dál.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6845

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2015