Nelehké vládnutí

8. 9. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Před nějakým časem mi můj přítel vyprávěl jeden zážitek ze svých častých návštěv v Německu. Jezdil tam rád a byl tam jako doma se svoji výbornou němčinou. Protože byl velmi šetrný, tak majiteli jednoho penzionu, kde se chtěl ubytovat, nabídl obchod. „Nechci žádný doklad, a tak bych chtěl slevu.“ Potázal se ale se zlou. Majitel se na něho obořil -“Co si to o mě myslíte! Takovéhle věci nedělám!“

Nevím zda v Německu mají registrační pokladny, které prosazuje naše vláda. Asi je tam nepotřebují, protože místní podnikatelé se chovají s disciplinou, která jim nemusí být vnucována. Podobně prý jednají lidé v dalších zemích, kde jsou údajně hrdi na to, že platí vysoké daně a tím vědomě podporují svůj stát.

Snahou zabránit daňovým únikům se už zabývaly vlády minulé. Zatím svou snahu nikdy nedotáhly k nějakému smysluplnému závěru. Spíš to byly jen jakési pokusy. Někdy až směšné.

Matně vzpomínám jak před časem byl zakázán prodej kusových cigaret. Sváteční kuřáci si je kupovali, aby ukojili okamžitou chuť a pak zase nekouřili. Prodej se ale dostával mimo dohled státu a běda, mohlo docházet k daňovému uniku. Byl by určitě katastrofální. Našel se ale šikovný podnikatel, který tuto činnost zlegalizoval výrobou balených kusovek i s kolkem. Tak k takovým absurditám u nás dochází.

Starost nad správně zaregistrovanými tržbami a z nich odvedené dani dnes leží vládě velmi na srdci. Lidé, kteří problematice rozumí, vidí nesmyslné a hloupé argumenty, kterými mávají představitelé pravicových stran. Ani pan Fiala z ODS ani pan Kalousek věci vůbec nerozumí. Nemohou. Podobnými činnostmi se nikdy nezabývali. Přesto ale ve snaze získat voliče, konkretně ty, kterým se úniky poněkud ztíží, argumentují vysokou nákladovostí evidence a vůbec jak to přivede ke krachu celou řadu živnostníků.

Pochopitelně, každý náklad je nepříjemný a vlezlá kontrola také. Uvědomělá poctivost, tak jak ji předvedl německý podnikatel v úvodu, by byla lepší. K té ale předcházející vlády po divoké privatizaci své občany nevedly. Naopak. Občané se poučili, že právě podvod, korupce a obcházení zákonů se vyplácí. A v tom je patrně i vada současného pokusu o lepší výběr daní.

Ne všichni totiž budou muset učinit své příjmy průhlednými. Pouze ti vybraní. Podle vlády asi ti, u kterých k únikům dochází nejvíce. Ale jsou to opravdu ti praví? Jak budou kontrolovány obrovské zisky všelijakých lichvářů, podivné příjmy exekutorů, příjmy firem tyjících z práce drobných řemeslníků? Těch kteří odvedou práci, ale se samotným investorem se do kontaktu nedostanou. A co všelijací lobisté vymáhající milionové částky?

Takže evidovat je třeba hlavně ty drobné tržby, podobně jako u těch kusových cigaret. Drobné tržby, ale ještě ne všechny. Ti kteří přijímají peníze a měli by platit daň si nejsou rovni. Těch rovnějších se evidence týkat nebude. A těch nejrovnějších, přes které tečou miliardy už vůbec ne! Výsledek tohoto pokusu bude prohloubení pocitu nespravedlnosti vůči běžným občanům, otrávenost voličů, kteří budou volit ty ještě horší a upevnění pocitu beztrestnosti a nadčlověčenství u těch nejbohatších.

0
Vytisknout
7551

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015