Rada bezpečnosti OSN nechala Sýrii na holičkách, přiznal Pan Ki Moon

7. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon přiznal, že Rada bezpečnosti OSN nechala Sýrii na holičkách, protože rozbroje mezi mocnostmi zabránily jakékoliv akci na ukončení tohoto konfliktu, který si vyžádal statisíce mrtvých a vyhnal miliony lidí do zahraničí.

Pan Ki Moon zdůraznil, že Rusko a Čína by měly přestat prosazovat jen své státní zájmy a měly by přestat blokovat jakoukoliv akci Rady bezpečnosti OSN v této věci, zatímco vlna uprchlíků do Evropy dosahuje bezprecedentní výše.

"Potřebujeme solidaritu, jednotné zaměření na cíl, zejména mezi trvalými členy Rady bezpečnosti OSN," řekl Pan Ki Moon. Proto naléhám na členy Rady bezpečnosti, aby přestaly jednat jen ve svém vlastním státním zájmu.

Pan Ki Moon otevřeně Rusko a Čínu nejmenoval, avšak obě země opakovaně blokují rezoluce RB OSN kritické vůči syrské vládě.

Během syrské války zahynulo až 300 000 lidí a polovina z 22 milionů obyvatelů země byla vyhnána ze svých domovů. Čtyři miliony lidí přešly do sousedních zemí, téměř polovina z nich do Turecka. Jen desetitisíce podnikly nebezpečnou cestu do Evropy.

UNHCR uvádí, že téměř 350 000 Syřanů požádalo od začátku války v Evropě o politický azyl.

Prezident Assad nedávno vyjádřil důvěru, že ho Rusko bude dále podporovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6838

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015