Poslanci v britském parlamentu:

Nepřijmeme-li uprchlíky teď hned, budeme toho litovat po celý svůj život!

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Poté, co konzervativní premiér David Cameron odmítal přijmout uprchlíky do Británie (počet přijatých Syřanů je naprosto ostudný, jen asi 250!), oznámil v pondělí odpoledne, že Británie přijme celkem 20 000 uprchlíků, především dětí, ale jen přímo z Libanonu, ne ty, co už jsou v Evropě, a bude to během pěti let!! Toto rozhodnutí je ostudné, zvlášť proto, že deník Independent připomíná, že po dosažení 18 let budou tito uprchlíci deportováni. Proti Cameronově pokryteckému rozhodnutí protestují mnozí. V Dolní sněmovně, jak informoval rozhlas BBC, se dělo toto:

Prozatímní šéfka Labouristické strany Harriet Harman zdůraznila v parlamentě, že přijetí uprchlíkům není nutno řešit konflikt na Blízkém východě, je to naší morální povinností:

"Pan premiér řekl minulý týden, že přijmout více uprchlíků není na nic, protože to nepomůže vyřešit problém v Sýrii. Ale to je falešná volba. Když jsme přijímali za druhé světové války ty židovské děti, to nebylo součástí našeho úsilí zvítězit v druhé světové válce. Když jsme přijali rodiny z východní Afriky, to nesvrhlo brutální diktatury ve východní Africe, ale bylo správné, že jsme to udělali."

Nestor Labouristické strany, poslanec Gerald Kaufman (85) na premiéra Camerona v parlamentě ostře zaútočil. Sdělil přítomným poslancům, že před druhou světovou válkou jeho rodiče přijali do rodiny dívku jménem Johana a její sestru, jako součást tzv. kindertransportů, v jejichž rámci přijížděly do Británie židovské děti z Německa. Pak zaútočil na současnou britskou vládu, že na pomoc dnešním uprchlíkům nedělá dost:

"Pan premiér nám tady tvrdí, že přijme 20 000 uprchlíků za dobu pěti let! Němci teď přijali 10 000 uprchlíků za jediný den! Co to je proboha za srovnání? Uznávám finanční problémy. Uznávám asimilační problémy. Ale jestliže to neučiníme teď, budeme toho litovat po celý svůj další život. Signál od mých voličů, dostal jsem obrovské množství pošty, a ze všech akcí, jichž jsem se o víkendu účastnil, je stejný: Vpusťte je do země! My je tady vítáme. Uděláme pro ně to, co pro ně dělají Němci! Dělejme!"

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 44.39) ZDE

0
Vytisknout
7197

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2015