Maďarské ozvěny nacismu z druhé světové války v dnešní uprchlické krizi

7. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Zvláštní jakou korouhvičkou se stává druhá světová válka v rukou politiků a novinářů. S vážnou tváří se nám sděluje, že čelí Evropa největší uprchlické krizi od let 1í39-1945. A pak stojí maďarská policie před davy ubohých a zoufalých duší - většina z nichž jsou muslimové - před hlavním nádražím v Budapešti, kde nesměly do vlaků nastoupit ani lidé, kteří si zakoupili jízdenky. Zvláštní, jak to se vzpomínkami na minulost vůbec nerezonuje. Protože před 71 lety donutila maďarská policie desetitisíce židů nastoupit do vlaků do Osvětimi, nutně potřebovali, aby tam dorazili včas. Předpisy určil Adolf Eichmann, píše v deníku Independent Robert Fisk.

A nemyslete si, že Maďaři byli jen neochotnými nástroji německé okupace Maďarska ke konci druhé světové války. Maďarská policie totiž eskortovala židovské deportační vlaky až na hranici Rakouska - které tehdy bylo součástí Velkoněmecké říše - aby je nacisté mohli bezodkladně dopravit do vyhlazovacích táborů. Židé, kteří měli být likvidováni - z veškerého židovského obyvatelstva v Maďarsku bylo vyvražděno 565 000 židů - nepocházeli jen z velkých měst, ale i z těch nejmenších maďarských městeček, dokonce i z železničního uzlu v Bickse, který okupovala postupující sovětská armáda až na začátku roku 1945. Zdá se, že přežili jen tři židé z Bicske.

Zvláštní, že, že nikdo nespojil nynější události s druhou světovou válkou. Protože Bicske byla železniční stanice, kam záhadný a neoznačený maďarský vlak odvezl ony většinou muslimské uprchlíky minulý týden - ty stovky lidí, kteří si koupili jízdenky do Mnichova, domnívali se, že jedou do Německa, a najednou zjistili, že jejich vlak dojel do malého maďarského města už nechvalně známého svým policií řízeným detenčním střediskem.

Samozřejmě to vůbec nebylo jako v roce 1944. Policajti nabídli uprchlíkům lahve s vodou a potraviny. Vůbec je nechtěli pustit do Německa. V Maďarsku je ale také nechtěli.

Musíme být za to vděční maďarskému premiéru Viktoru Orbánovi, protože právě on nám předvídavě sdělil, že "přijíždějící byli vychováni v jiném náboženství a představují radikálně odlišnou kulturu. Většina z nich nejsou křesťané, ale muslimové." No, to je mi teda překvapení. Ten chlap není jen politik, je dokonce i sociální historik! Ale i když uznávám, že Východoevropané berou své náboženství trochu vážněji než Západoevropané, tohle to s křesťanskou "kulturou" opravdu trochu přehání. Jak napsal Orbán ve Frankfurter Allgemeine: "Je to důležitá věc, protože Evropa a evropská totožnost má kořeny v křesťanství." Doufám, že si to Evropa bude pamatovat. A doufám, že jí bude odpuštěno, že si pamatuje, že katolická církev v Maďarsku patřila, dávno před Hitlerem, k nejantisemitističtějším v Evropě.

Například v roce 1919 konstatoval katolický biskup z Szekesfehervaru, Ottakar Prohaszka, že je "důležité si uvědomit, že židé nás požírají a my se musíme bránit proti této epidemii štěnic". Židovství bylo pro něho "cizí mocí, které potlačuje křesťanství". Když nařídil Eichmann deportaci maďarských židů, šéfové katolické církve v Budapešti se více zajímali o ochranu židovských konvertitů na křesťanství než aby se snažili zachránit život židů, kteří nekonvertovali. Až apely od papeže, prezidenta Rooseveltaa a švédského krále Gustava V. je přiměly k vážnější kritice nacismu. Szekesfehervar, kde působil biskup Ottakar Prohaszka, je rodné město Viktora Orbána a je to okresní město pro městys Bicske.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6472

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015