Švédsko a Německo chtějí novou azylovou politiku EU, prosazují přerozdělování uprchlíků

9. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová a švédský premiér Stefan Löfven přivítali plán předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera přerozdělit uprchlíky pobývající nyní z největší části v několika málo evropských státech.

"Je tu další krok, který je třeba učinit, protože ani Německo, ani Švédsko nemohou určit počet uprchlíků, vzhledem k tomu, že ten vyplývá ze situace (v zemích původu)," prohlásila Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně po debatě se švédským protějškem.

Merkelová dodala, že "potřebujeme otevřený systém sdílení těch, kdo mají právo na azyl".

Podle Junckerova plánu mají být stanoveny povinné kvóty pro členské země EU. Jejich rozsah by měl být zveřejněn během dneška. Zatím je známo, že Německo a Francie by měly převzít asi 120 000 osob z pohraničních států.

Ačkoliv žadatelé o azyl obecně přicházejí do Evropy přes Řecko a Itálii, téměř polovina jich vloni žádala v Německu a Švédsku.

Merkelová prohlásila, že takzvané třetí dublinské pravidlo, podle nějž první evropský přístav, do nějž uprchlík vstoupí, zpracuje žádost o azyl, "už nefunguje", a "musíme diskutovat o nové azylové politice".

Berlín už uplatňuje nová pravidla pro Syřany a je nyní z hlediska azylového řízení jedno, kudy přijeli do EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5470

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2015