Povede uprchlická krize k rozkladu Evropské unie?

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Uprchlická krize je ďábelskou zatěžkávací zkouškou, která odhaluje simultánně všechny morální a politické nedostatky Evropské unie.

Tato krize se zdá být hlubší, naléhavější, zamotanější, jedovatější než všechny předchozí. Netýká se měny ani příspěvků do společné pokladny ani dotací do zemědělství. Tyká se základních otázek společné lidskosti a solidarity, o nichž EU tvrdí, že je jejich symbolem.

Evropské unii hrozí rozpad. Její úplná likvidace je nepravděpodobná. Spíše dojde k hněvivému zrychlení už existujícího pohybu směrem k "jádru EU" a "periferních zemí". Británie a východní Evropa se octnou v druhé lize.

Tříleté uprchlické dítě se utopí, zatímco se snaží dosáhnout bezpečné zmatené a většinou nepřívětivé Evropské unie. Syrské uprchlické rodiny jsou jak dobytek vpouštěny do vlaků v Budapešti a zase z nich vyháněny. Jiným uprchlíkům píše na paže česká policie čísla. Žiletkové ploty se stavějí v Maďarsku - a v Calais, píše v deníku Independent John Lichfield z Paříže.

Německo (údajně pedantské, neflexibilní Německo) konstatuje: "Vykašlete se na předpisy. Pusťte je všechny dovnitř. Švédsko také. Některé východoevropské země reagují: "Chceme jen křesťanské uprchlíky a jen málo." Itálie a Řecko, zahlcené uprchlíky, vyžadují větší pomoc od partnertů. Francie a Rakousko váhají. Španělsko tvrdí, že má samo vlastních problémů dost.

Sever proti jihu, východ proti západu, Británie proti všem ostatním, německé vedení nebo německá nadvláta. Uprchlická krize je ďábelskou zatěžkávací zkouškou, která odhaluje simultánně všechny morální a politické nedostatky Evropské unie.

EU vznikla z katastrofy. Za posledních šest desetiletí byla její politická strategie často vytvářena řešení konfliktů mezi členskými zeměmi.

A přesto se zdá být tato krize hlubší, naléhavější, zamotanější, jedovatější než všechny předchozí. Netýká se měny ani příspěvků do společné pokladny ani dotací do zemědělství. Tyká se základních otázek společné lidskosti a solidarity, o nichž EU tvrdí, že je jejich symbolem.

Uprchlická krize hrozí zkomplikovat ostatní existenciální problémy: řeckou zadluženost a přežití eurozóny, reformu EU i britské referendum o pokračujícím členství Británie v EU.

Východoevropské země zůstávají ostře proti uprchlickým kvótám. Pro Východoevropany je toto první velkáý morální a politická zkouška jejich členství v Evropské unii. Evropská unie byla nabídnuta východní Evropě jako zdroj financí a příležitostí - nikoliv jako zdroj morálních povinností či sdílených břemen.

Tvrdá ultranacionalistická pravice ve východoevropských zemích sílí. Pro vlády EU bude příští týden obtížné rozbít tento postoj.

Jeden německý činitel sdělil listu Independent: "Až do nynějška mělí Východoevropané z EU mnoho výhod, co se týče investic a volného pohybu pro jejich mladé lidi. Je načase, aby přijali, že se musejí účastnit na rozhodnutí celé Evropy jak si poradit s touto humanitární katastrofou."

Jak EU zápolí se svou dosud největší humanitární zkouškou, Evropské unii hrozí rozpad. Její úplná likvidace je nepravděpodobná. Spíše dojde k hněvivému zrychlení už existujícího pohybu směrem k "jádru EU" a "periferních zemí". Británie a východní Evropa se octnou v druhé lize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8236

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2015