Merkelová: Německé hranice zůstávají otevřené. Kdybychom neukázali přátelskou tvář, to není moje země

16. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová hájila své rozhodnutí otevřít hranice Německa neregistrovaným uprchlíkům a pak v neděli zavést pohraniční kontroly. Zdůraznila, že to rozhodnutí bylo správné a ukázalo "přátelskou, krásnou tvář Německa" světu.

Po setkání v Berlíně s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem vysvětlila, že před čtrnácti dny čelila humanitární nouzové situaci, kdy čekaly desetitisíce vyčerpaných uprchlíků na to, aby byly vpuštěny do země. Výjimečně s tím souhlasila.

Německá kancléřka odmítla tvrzení, že její rozhodnutí evropskou krizi zhoršilo tím, že povzbudilo další lidi, aby se vydali do Německa. Poukázala na to, že záběry německých dobrovolníků vítajících uprchlíky v Mnichově obletěly svět. "Kdybychom světu neukázali přátelskou tvář, to není moje země", řekla.

Merkelová vysvětlila, že důvodem pro nedělní znovuzavedení pohraničních kontrol a pro pozastavení železniční dopravy mezi Vídní a Mnichovem byly bezpečnostní obavy a potřeba vytvořit "spořádaný režim" pro zaznamenávání uprchlíků. Hranice Německa zůstávají otevřené.

Kancléř Faymann se vyjádřil sžíravě o nejnovějším pokusu Maďarska zabránit do země vstupu uprchlíkům, kteří se nyní hromadí na srbské straně hranice. "Nemůžete prostě strkat hlavu do písku," řekl a stěžoval si, že některé země se chtějí vyhnout svým povinnostem. "Jsou to lidé, kteří mají právo na azyl," řekl.

Faymann znovu navrhl, aby byly výchoevropským zemím, které odmítají uprchlíky, seškrtány dotace. I německý ministr vnitra Thomas de Maizière podpořil myšlenku, že by by měl být vyvinut nátlak na odmítající státy, jako jsou Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Praha z krize obvinila Německo, a napodobila tak argumentaci maďarského populistického premiéra Viktora Orbána. Český ministr vnitra Milan Chovanec napsal na Twitteru, že největším současným problémem řešení migrace je nedůsledná politika Německa.

Merkelová jednala v úterý s prezidenti 16 spolkových zemí Německa. Zavedení pohraničních kontrol bylo důsledkem jejich stížností v neděli, že jsou kapacity vyčerpány. Regiony od Berlína požadují další 1 miliardu euro na ubytování a zajištění potravin pro uprchlíky na rok 2015 a 3 miliardy euro na rok 2016.

Merkelová se vyjádřila diplomaticky o odmítavém postoji ostatních zemí EU, které, s výjimkou Švédska a Rakouska, odmítají sdílet uprchlické břemeno. Její sociálnědemokratický vicekancléř však řekl, že kapacity Německa nejsou neomezené a dodal, že "Evropa se zase jednou zostudila".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6040

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2015