KLDR "buduje separační jednotku", která jí umožní vyrábět účinnější jaderné zbraně

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Satelitní snímky ukazují, že v severokorejském jaderném středisku Jongbjonu dochází k výstavbě nového zařízení. Analýza snímků je konzistentní s výstavbou separační jednotky, která by získáním tritia z použitého jaderného paliva umožňovala výrobu účinnějších štěpných náloží.

Podle amerického Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost KLDR usiluje o získání účinnějších jaderných zbraní a může provést čtvrtý jaderný test.

Pokud se zprávy potvrdí, nové zařízení by zpracovávalo použité palivo z pětimegawattového jaderného reaktoru vv Jongbjonu, který je hlavním zdrojem plutonia pro jaderný program. Ačkoliv reaktor nepředstavuje ideální prostředek k produkci tritia, může být použit tímto způsobem.

Tritium je nezbytným prvkem pro výrobu pokročilejších typů štěpných jaderných náloží, které zajišťují účinnější průběh štěpné reakce na základě zlepšení neutronového toku.

KLDR opakovaně vyjádřila úmysl zlepšit své jaderné zbraně. Není jasné, zda má schopnost vyrábět pokročilé vzory, které vyžadují náročné technické prvky. Snaha vyřešit problémy s tím spojené by patrně vedla ke čtvrtému severokorejskému jadernému výbuchu.

V roce 1994 Spojené státy uzavřely s KLDR dohodu, podle níž se měla země vzdát jaderných zbraní výměnou za dodávku dvou lehkovodních energetických reaktorů a potravinovou pomoc. Dohoda se rozpadla v roce 2002 a podle různých odhadů dnes KLDR disponuje řádově desítkami jaderných hlavic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5074

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2015