Otevřený dopis ministryni práce a sociálních věcí

Vyřešte nezaměstnanost nadobro a se ziskem

17. 9. 2015 / Štěpán Cháb, Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Vážená paní ministryně práce a sociálních věcí,

jsem již druhým rokem nezaměstnaný. Není to tím, že bych byl neschopný, nemocný, líný či snad že bych měl jakkoliv poskvrněnou minulost. Nikoliv. V našem kraji prostě práce není. Dlouhodobě nezaměstnaných tu je čím dál víc. Ovšem nelením jako ostatní. Hledám si práci nejen ve svém okolí, ale i všelikdes jinde. I tam ale práce ubývá, nebo je požadovaná odbornost, na kterou nemám ani kvalifikaci a ani schopnosti. Přemýšlel jsem jak se z toho dostat. A něco mě napadlo. Jistě by to vyřešilo problém nejen mně, ale i Vám.

Poslechněte si tedy můj návrh. Dlouhodobě nezaměstnaní by byli uvedeni do státního, sociálně-kulturního programu živých obrazů a herectví. Divadelní kultura obecně zkomírá, protože diváci místo do divadla jdou do druhé večerní práce. Je třeba přivést kulturu až k nim, alespoň na cestě domů. Nezaměstnaní by v obecní hasičárně, tančírně či v kulturním domě secvičili výjev z historie a ten by poté předváděli celou pracovní dobu na náměstí obce. Nebo by s ním i cestovali po širých zemích evropských.

Jak by se vyjímala bitva u Lipan v provedení nezaměstnaných! Nebo bitva na Moravském poli, tak opomíjený moment českých dějin. Lidí je na to dost. Kdejaký můj spoluobčan už doma z nouze ohryzává omítku. Mohly by se zavést i přesčasy. Jedinci, kteří si potřebují vydělat na zaplacení exekutorovi (nikomu jinému už se tu ani neplatí) by po pracovní době mohli sehrát individuální představení. Opuštěného poustevníka meditujícího nad lidským údělem. Cestovatele rozhlížejícího se po stepi. Horníka předstírajícího kutání.

Možností by bylo až nad hlavu. Případně by se mohly zavést i noční směny živých obrazů s hvězdičkou. Nebo soukromé představení pro movitější. Také třeba s hvězdičkou. Vlastně ne, ty už jsou dávno k dispozici. Výjevy nechám na Vaší jistě živé představivosti.

Kolik že by to stálo? Třeba 500 000 herců, každý 7 000 Kč plat čistého (nižší než minimální mzda, ať se nenabourává tržní systém) a ať se zjednoduší další odvody tak jednotná platba 3 000 Kč na sociální a zdravotní pojištění, to dává celkem pouhých 5 miliard korun měsíčně. Za rok 60 miliard, tedy méně než 80 miliard výdajů na úřad práce, to se někde ztratí tak jako třeba 60 miliard na úrocích ze státního dluhu.

S touto metodou by prakticky úplně zmizela nezaměstnanost. Navíc by si časem na sebe i mohla vydělat a nebylo by to jako házet peníze do odpadu na úřadu práce, když práce vlastně není a nebude, protože robotizace a softwarizace postupuje nezadržitelně vpřed a za 10 let bude bez práce dalších 10 - 30 % lidí.

A jak by se na všem dalo vydělat? Vše by se třeba mohlo točit na video a co se jednou natočí a publikuje na Youtube, tak tam bude nejen navždy, ale také bude generovat tisíce shlédnutí. Složitější počty již nechám na Vašem resortu, nicméně jen tak pro inspiraci - kdyby každý z půl milionu herců natočil v průměru 100 videí na mobil během 1 roku, tak to bude celkem 5 miliónů videí, před které si můžete dát reklamu na nějaký státní nebo komerční produkt.

Jelikož každá blbost má na Youtube minimálně tisíc shlédnutí, zcela jistě video, do kterého dá herec víc než den tvůrčího potenciálu, se během pár let dostane na 10 000 shlédnutí a ty excelující půjdou zcela jistě do milionů shlédnutí.

Skromný odhad by z takového projektu byl alespoň 50 až 500 miliard shlédnutí a tedy i přehrání reklamy. Tj. maximálně 1 koruna za zobrazení reklamy v případě absolutního propadu projektu (což je stále méně než výdaje státních institucí na reklamu/diváka), v předpokládaném případu 10 haléřů, a tím již konkurujete soukromému sektoru a v ideálním případě, dokáží-li lidé vybít svou kreativitu nadstandardním způsobem, se poté pohybujeme v neuvěřitelných číslech.

Mimo jiné by se nejspíš našlo i dostatek lidí, kteří by i vyráběli subjektivní zpravodajství z terénu, tedy to co dělá Česká televize (a která váš resort permanentně kritizuje), takže by možná časem mohla být zrušena i tato nefunkční instituce a zabily by se dvě mouchy jednou ranou.

Doufám, že se nad mým návrhem řádně zamyslíte. Tento dopis opravdu není jen pro zasmání a do koše. Tento dopis je opravdovým nápadem člověka srdečnou touhou pracovat, protože kdo jiný by strávil v dnešním hektickém světě čas psaním dopisu než člověk s opravdovou potřebou něco změnit. Naše republika by se tak stala první zemí na světě, kde se neřeší problém s prací a vy byste mohla rezignovat, protože Váš resort by splnil své poslání a byl konečně k ničemu. Již jsem rozplánoval přibližně dvacet davových scén, sedm individuálních a čtyřicet osm s hvězdičkou pro naši vesnici. Bude to sociálně pracovní šlágr, to Vám garantuji.

S pozdravem a úctou

Emil Havran

0
Vytisknout
7584

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015