Americké zbraně mění syrskou válku ve zprostředkovaný konflikt s Ruskem

14. 10. 2015

čas čtení 6 minut

Povstalečtí velitelé tvrdí, že od zahájení ruských náletů na podporu syrské vlády poprvé dostávají masivní dodávky účinných amerických protitankových zbraní.

Posílením palebné síly povstalců a postupným navyšováním počtu ruských náletů proti oponentům režimu Bašára Asada se syrský konflikt blíží totální válce mezi USA a Ruskem vedené přes prostředníky.

Zvýšená podpora obou stran konfliktu posílila morálku, rozšířila válečné cíle a zatvrdila politické pozice, což znamená, že politické řešení je ještě méně pravděpodobné.

Americké protitankové střely TOW ZDE začaly přicházet do regionu v roce 2013 prostřednictvím tajného programu CIA a Saúdské Arábie, aby pomohly některým vybraným opozičním skupinám bojovat proti syrské vládě.

Zbraně do regionu dodávají američtí spojenci, ale USA schvalují cílovou destinaci. To naznačuje, že nové dodávky mají přinejmenším tichou podporu USA, zatímco ruské letectvo nyní podporuje režim Bašára Asada.

Také morálka vládních vojsk byla posílena novými dodávkami zbraní a aliancí s Íránem, Irákem a libanonským hnutím Hizballáh.

Místo aby tato aliance usilovala o ukončení války, sleduje cosi velmi blízkého úplnému vítězství. Cílem je nyní znova obsadit syrské území, shodit ze stolu otázku sesazení Asada a dosáhnout mnohem výhodnějšího politického řešení tím, že budou vojenskými prostředky vytvořeny nové skutečnosti.

Jenže souběžně s ruskými nálety byly vystupňovány také útoky povstalců dokumentované videozáznamy dostupnými online. Přes bitevní pole přelétají střely TOW (ale často také původně sovětské střely systému 9M113 Konkurs ZDE, podle všeho zakoupené Američany ve velkém množství na Balkáně - KD), zanechávající za sebou červenou stopu, a pronásledují v Rusku (v SSSR a Československu - KD) vyrobená obrněná vozidla používaná syrskými vládními silami, aby je zničily.

Za pouhých pět dnů bylo na internetu publikováno nejméně 34 takových videí z bojišť v provinciích Hamá a Idlíb. Střely TOW zde pomohly odrazit první syrskou vládní ofenzívu podporovanou ruským letectvem. (Novější ruské tanky jsou na rozdíl od syrských standardně vybaveny systémem Štora ZDE, který dokáže přilétající střely TOW zničit, a také existuje plošná verze tohoto systému schopná bránit konkrétní území před útoky protitankových raket - KD.)

Program CIA vedl k dodávkám střel TOW nezávislé na nepovedeném (Bílým domem zmrzačeném - KD) programu ministerstva obrany v ceně 500 milionů dolarů, jehož cílem byl výcvik a vyzbrojení umírněných povstalců. Tento program byl minulý týden zrušen.

Podle povstaleckých velitelů je saúdská dodávka 500 kusů systémů TOW bezvýznamná ve srovnání s tím, co je již k dispozici, Jen v roce 2013 si Saúdská Arábie objednala více než 13 000 kusů těchto raket. (Přibližně polovina Asadových původních zásob tanků a přibližně třetina zásob bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů již byla zničena - KD.) Vzhledem k tomu, že smlouvy s USA požadují odhalení koncového uživatele, povstalci tvrdí, že dodávky mají souhlas z Washingtonu.

Syrští povstalci ovšem nejvíce touží po přenosných protiletadlových systémech, které pomohly porazit SSSR v Afghánistánu. Jenže tyto rakety pak ohrožovaly při teroristických útocích civilní leteckou dopravu a Washington na rozdíl od Moskvy váhá s dodávkou zbraní této kategorie svým spojeneckým silám.

Požadavky povstalců Američané údajně předali dalším spojeneckým zemím.

Rusko i USA prohlašují, že bojují s "islámským státem", ale obě velmoci podporují v konfliktu opačné strany.

Asadův režim se s ruskou pomocí snaží znova obsadit území letos ztracené v provinciích Idlíb a Hamá ve prospěch jednotek Fronta an-Nusra napojených na al-Kajdu a Američany podporované Svobodné syrské armády - nikoliv "islámského státu", který drží velká území v severní a východní Sýrii a v Iráku, ale na západě země se vyskytuje jen sporadicky.

Hrozba na západě pochází od "Dobyvatelské armády", což je kolice zahrnující islamisty z Nusry, ale nikoliv "islámský stát".

Spolu s islamistickými skupinami postupovalo i několik relativně sekulárních uskupení, která získala privilegované postavení kvůli přístupu ke střelám TOW.

Může to však znamenat další problém, protože z toho v konečném důsledku těží také islamisté z Nusry.

Taktické spojenectví Svobodné syrské armády (FSA) s Nusrou je nezbytností, protože FSA nemůže operovat bez souhlasu větší a silnější Nusry. Nicméně Asad a jeho spojenci to označují za důkaz, že všichni povstalci jsou v zásadě stejní a není mezi nimi rozdílů. Coby teroristé jsou údajně všichni legitimním cílem náletů.

V každém případě nově posílená FSA překonává svůj donedávna marginální status a začíná hrát významnější roli.

Několik Američany podporovaných uskupení se stalo terčem ruských náletů, ale tvrdí, že drží své území s pomocí střel TOW lépe, než islamistické protějšky.

Americká letadla v neděli shodila první dodávky munice do ručních zbraní arabským povstalcům bojujícím proti "islámskému státu", potvrdil mluvčí Pentagonu plukovník Steve Warren. Odmítl identifikovat skupiny a lokace, ovšem patrně se jednalo o uskupení bojující spolu s kurdskými milicemi proti islamistům v severovýchodní Sýrii, které si nyní říká Syrská arabská koalice.

Syrské vládní jednotky v pondělí postupovaly ke strategicky důležité dálnici držené povstalci, obsadily s ruskou pomocí několik vesnic v centrální provincii Hamá.

Ovšem frontová linie zůstává silně nestabilní a obě strany masivně používají nové výzbroje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9700

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015