Bodláky Václava Duška

Privatizační šachovnice zmizely

15. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Důsledky tahů mistrů i velmistrů nevídané. Pěšec v roli královny, rošády k neuvěření zmatečné, ale dle potřeby, koně táhli jako střelci a střelci jako král. Než bys řekl švec, hňupe, mohl jsi zbohatnout díky privatizační kouzelné knížce. Břídilové prodávali šíbrům slibované štěstí za hubičku, peníze chytráky vyvedeny za hranice všedních dnů do daňových rájů; do dnes chytáme do děravých sítí lstivé spoluobčany.

Šloucháme se v neckách, že Bóžo Bartůňků a Jóžo Kubínů, u teplých průzračně čistých moří vzdávají bohu díky lišáci, co měli od přírody pod čepicí. Kdo neuměl využít matematiku okamžiku, utřel hubu. Talentovaní kulišáci brali hodiny matematiky v doučovacích kroužcích – lid naslouchal pohádkám strýčku s motýlkem s hubami dokořán. Svět se mění.

Prodej podílů frčel. Noviny vykupčeny, podílníci se nestačili divit. Kdo mlel pantem pravdy, mohl přijít o práci. Vykuk a zjev nevídaný, vymodlený synáček žurnalistického barda, vykládal důvěřivým redaktorům, jak noviny budou prodány se ziskem a všichni dostanou podíl – nakonec bral vše, vůbec se nezastyděl, smrdutec. Čas rány zhojí, pravda.

Fabriky rozkulačeny. Textilky z podhůří zmizely rychlostí 20 machů, nejdříve však vybrakovány stroje, přivezeny údajně nové a moderní - nu, tkadleny a tkalci v rámci přeměny života v růžové zítřky propuštěni do svobodných demokratických lánů. Každý se musí postarat sám o sebe. Zloději nezaháleli, i veskláci se pustili do podnikatelských aktivit, sakra, kdo chce zůstat chudý? Blázni.

Země vrácena do rukou majitelů po veselém revolučním reji. Družstva zlikvidována, statky vráceny - a už se pilně prodávalo, spekulovalo, novodobý zemědělský potěr často prodal půdu, kvůli které roky seděli předci v lochu a kutali uran pro nezištnou bratrskou výpomoc. Prachy jsou mocná čarodějka! Mít je lepší, než nemít.

Bankovní domy půjčovaly o závod. A prý se kradlo, ale jak někdo pootevřel hubu, hned ho demokrati nalakovali na rudocha a komouše nebezpečně roztahujícího křídla nad starým režimem. Nebylo výjimkou, že v čele nekontrolovatelných bankomatů seděli režimní strejci, postavičky k nepodpírání. Semotamo šoupli peníze rytířům bez bázně a hany, i když podivuhodné finanční operace volaly do nebe hlasité SOS. Propagátoři zašlých bankovních ústavů, celebrity bez skrupulí, navedli ke scestí drobné střadatele – kdo šestří má za tři. Kde jsou ti kabrňáci a pomahači podvodů, kam se zahrabali před ostudou? Pár už se jich dívá z místa, kde se nepohřbívá – jak to v životě bývá.

Privatizační šachovnice zmizely...

0
Vytisknout
8206

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2015