Rusko nabídlo spojenectví syrské umírněné opozici, kterou bombarduje a tvrdí o ní, že neexistuje. Ta odmítla

25. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Rusko během rozhovorů ve Vídni předložilo "mírové návrhy" ohledně Sýrie, které mají faktickou formu ultimáta - jehož alternativou je válka, která již ale stejně probíhá. Kromě jiného nabízí Moskva umírněné syrské opozici, o níž asi dva týdny tvrdí, že neexistuje, pomoc v boji proti "islámskému státu" ZDE. Jak se dalo po třech týdnech náletů s velkou jistotou očekávat, odpověď zní "Ne" ZDE - a Moskva byla vyzvána, ať v první řadě ukončí nálety na potenciální "spojence".

Mezitím se situace v Sýrii začíná přiostřovat také u jižní hranice. Po noční několikahodinové akci izraelského letectva a výsadkářů na Golanech byla ráno uvolněna stručná zpráva pro média. Ta tvrdí, že šlo o pátrání po izraelském Arabovi, který překročil hranici na motorizovaném padáku (paraglideru) s cílem připojit se k extrémistům ZDE. Zprávy ze sociálních sítí o údajném náletu na postavení syrské 90. brigády potvrzeny nejsou - ale také není zatím zřejmé, proč by měl pouhý únik jediné osoby vyvolat tak prudkou a intenzívní reakci Izraelců.

Připomeňme stručně, že v íránském žoldu bojuje na straně Bašára Asada také palestinská brigáda, kterou postavila organizace Lidová fronta pro osvobození Palestiny - Všeobecné velení ZDE z osob naverbovaných převážně na Západním břehu Jordánu. Kromě masivního sponzoringu palestinských extrémistů z hnutí Hamas tedy existuje íránský vliv také na některé sekulární složky palestinské reprezentace. Obojí ve výsledku znamená, že Írán disponuje nezanedbatelnými kapacitami rozdmýchávat ozbrojené nepokoje také na izraelském území, dle vlastního uvážení. To, kromě obav z vyzbrojování libanonského Hizballáhu Íránem, zapříčiňuje enormní zájem Izraele o průběh konfliktu u severního souseda, který vede k vážným potížím od okamžiku, kdy do konfliktu intervenovala Moskva.

Írán, mimochodem, rekrutuje vojáky do války v Sýrii také mezi uprchlíky z Afghánistánu, a to včetně dětí ZDE.

Ale zpět: Logickým vysvětlením aktuálních kotrmelců v ruské propagandě je fakt, že ofenzívní operace proasadovské koalice na zemi se navzdory propagandistickému humbuku v ruských médiích nevyvíjejí příliš příznivě. Ztráty na obrněné technice jsou masívní, íránská média každou chvíli oznamují pohřeb vojáků padlých v Sýrii, zemřela zde však i řada vysokých velitelů ZDE. Hlavní ofenzíva u Aleppa je vážně ohrožena odříznutím strategické zásobovací trasy, či hrozbou opakování takového odříznutí ZDE. Vojenští velitelé "islámského státu", z části bývalé kádry armády Saddáma Husajna vyškolené na Frunzeho akademii, předvádějí Damašku i Moskvě, že je třeba lépe studovat třetí bitvu o Charkov a pochopit implikace Mansteinovy strategie "Schlagen aus der Nachhand".

Jeden z nástrojů otevřené ruské propagandy v USA, antisemitský server Veterans Today, přinesl zprávu o hrozbě ruských útoků vůči zemím, které by syrské opozici případně dodaly protiletadlové zbraně ZDE. Pokud je zpráva pravdivá, samozřejmě to neznamená, že k takovým dodávkám přesto nedojde - podobně, jako Moskva masově dodává protiletadlové zbraně nepravidelným oddílům na východě Ukrajiny, a zároveň lže, že to nedělá. Pokud se v rukou povstalců objevují čínské protitankové rakety, bulharské protitankové rakety nebo v posledních dnech také minometné granáty pocházející ze Srbska, je otázka, jaký typ přenosné protiletadlové střely by se v Sýrii mohl objevit - a jak by poté Moskva dokazovala, kdo jej do chaosu syrské občanské války přimíchal. Všechny podlosti a zákeřnosti, jichž se Kreml dopustil na Ukrajině, mohou být zkrátka proti němu v Sýrii použity úplně stejně, jen v opačném gardu. - Jisté ovšem je, že míra nenávisti vůči Moskvě v sunnitské části islámského světa by s vyhrožováním represáliemi dosáhla nového rekordu.

Ruská intervence, která přilila benzínu do ohně syrské občanské války a uvedla do pohybu další desítky tisíc uprchlíků, z nichž mnozí opět zamíří do Evropy, situaci vyřešit a uprchlickou krizi ukončit nemůže ZDE. Pověsti šířené všelijakými Bašty a Kmoníčky, kteří rýsují hrozbu infiltrace uprchlické vlny radikálními džihádisty, jsou ovšem informační operací nepřátelské mocnosti věcně založenou na ničem. Naproti tomu existují důkazy o tom, že někteří "uprchlíci" jsou ve skutečnosti agenty čečenských orgánů - a mají za úkol zabíjet v Evropě kritiky Ramzana Kadyrova ZDE. Zpravodajská spolupráce českých orgánů s takovýmito zahraničními "partnery", která trvá řadu let, vysvětluje podstatnou část šílené paranoie vůči uprchlíkům, kterou se nyní vyznačuje personál ministerstva vnitra. Jde totiž o lidi dlouhodobě cíleně krmené "vylepšenými" informacemi ruské strany - v rámci přístupu, který zdůrazňuje spolupráci s úřady zemí, z nichž žadatelé o azyl prchají. (Jde o něco podobného, jako kdyby Britové či Američané kádrovali židovské uprchlíky před Hitlerem v dělné zpravodajské spolupráci s gestapem.)

Spojené státy a Saúdská Arábie v reakci na "neodolatelné" ruské návrhy adresované syrským povstalcům oznámily posílení podpory pro syrskou opozici ZDE. Otázkou zůstává, jak se zachovají další hráči angažovaní v Sýrii, zejména Katar, který v posledních dnech zaujímá dokonce ještě radikálnější postoje, než Saúdská Arábie.

0
Vytisknout
6354

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015