Vážné zranění marockého imigranta vyvolalo střety s policií na makedonské hranici

29. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Imigranti na řecko-makedonské hranici zaútočili na makedonskou policii kamením. Zuří, že makedonská armáda začala budovat pohraniční plot. K potyčkám došlo, když byl vážně popálen elektrickým proudem na střeše železničního vozu čtyřiadvacetiletý Maročan.

Makedonská policie použila proti imigrantům ochromující granáty a projektily z umělé hmoty. Makedonské ministeerstvo vnitra uvedlo, že bylo zraněno 18 makedonských policistů. Neuvedlo, kolik imigrantů bylo raněno. Lékaři z Červeného kříže a dalších nevládních organizaci ošetřili rány na hlavě 20 lidem. Někteří z nich nemohli dýchat.

Asi 800 imigrantů z Alžírska, z Tuniska, z Libanonu, z Jemenu, z Íránu, z Pákistánu, z Bangladéše, ze Somália a z Konga uvízlo na řecko-makedonské hranici poté, co v polovině listopadu rozhodly Makedonie, Chorvatsko, Srbsko a Slovinsko, že budou vpouštět na své území pouze uprchlíky ze zemí, kde zuří válka, totiž z Afghánistánu, Iráku a ze Sýrie.

Řecká policie imigrantům nijak nebránila, v jedné chvíli utvořila ale kordon chránící makedonské policisty, protože věděla že uprchlíci nezaútočí na řeckou policii.

Fatmeh, 41, z Ahwazu v Íránu, která odmítla uvést celé své jméno, protože se obává perzekuce, uvedla: "Jsem tady už 10 dní se svými dvěma syny. Vrátíme se do Atén a uvidíme, co dělat. Návrat do Íránu je pro nás vyloučen, protože nás tam čeká jen vězení. Chápeme, že v Sýrii, v Afghánistánu a Iráku je válka, ale my také máme velký politický problém. V naší zemi není svoboda."

Humanitární organizace ostře kritizovaly balkánské země za to, že blokují přístup na své území uprchlíkům podle národnosti. Podle mezinárodního práva mají uprchlíci právo na to, aby jejich žádost o azyl byla posuzována individuálně. Nemůže být odmítána pouze na základě jejich národnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6702

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2015