Politika ECB může zničit euro

11. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Mario Draghi nezná slitování. Snižování úrokových sazeb a program skupování dluhopisů nedostalo eurozónu z potíží, ale Draghi kurs nemění. Monetární politika ve stylu navigace Titaniku ale může zničit euro, napsal Henrik Böhme.


Udělal to znova. Věřte nebo ne, šéf ECB Draghi znova snížil úrokovou sazbu. Základní teď činí 0,0 %, což znamená, že vyvlastňování vkladatelů se ještě zhorší.

Kontroverzní program skupování aktiv bude rozšířen. Místo nákupu cenných papírů v ceně 60 miliard eur měsíčně ECB bude skupovat 80. Program také zahrne skupování korporátních dluhopisů.

Problémem je, že žádné z předchozích opatření nemělo hmatatelný pozitivní dopad. Naopak, inflace, kterou chtěl Draghi podpořit, stále kmitá kolem nuly. A ekonomika eurozóny se nezvedá ode dna. Jedním z důvodů je, že společnosti dál odkládají investice, takže nežádají o nové rozsáhlé půjčky.

Samotní věřitelé mají nadbytek čerstvých peněz, ale nemohou je distribuovat. A pokud využijí možnosti krátkodobě je zaparkovat v ECB, musejí zaplatit negativní úrok. Výsledkem je, že se snaží peníze vložit jinam, takže se nafukují velké investiční bubliny, ať už na trhu nemovitostí, na trhu s uměním, nebo leckde jinde.

Takže proč vlastně Draghi pumpuje na trhy ještě více peněz, pokud jeho plán až dosud příšerně selhával? Podle vlastních pravidel nesmí ECB skoupit více, než třetinu dluhopisů každé jednotlivé země.

A proč se tak úporně drží inflačního cílení lehce pod 2 % ? To teď vypadá jako dost umělý cíl, s ohledem na dobu, kdy barel ropy stával 100 dolarů. Klaus Stopp z Baader Bank navrhuje, aby Draghi místo toho v Rotterdamu nakupoval ropu, která by byla lepší dlouhodobou investicí.

Levné peníze v dlouhodobém výhledu ničí důvěru a vedou k závislosti. Podněcuje to země eurozóny k odkládání reforem. Pokračuje redistribuce peněz ze severu na jih.

Pro zadlužené státy jako Španělsko, Portugalsko nebo Řecko je Draghiho politika požehnáním. Pro eurozónu jako celek jde ale o ledovec rychle se přibližující k Titaniku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8081

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016