Drony vytváří více teroristů, než jich usmrtí

Koho zabíjejí americké drony?

10. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Takzvaná válka dronů patří pravděpodobně k nejkontroverznějšímu odkazu dosluhujícího amerického prezidenta Baracka Obamy, kterého mnozí považují za jednoho z nejméně násilných prezidentů v dějinách Spojených států. Tento týden usmrtily bezpilotní letouny a piloty řízená letadla více než 150 osob v Somálsku a můžeme hovořit o jednom z nejtvrdších úderů v rámci takzvané války proti teroru ZDE. Podle vyjádření Pentagonu šlo o útok na výcvikový tábor militantů z teroristické organizace Al-Šabáb, nicméně jeho představitelé nedokáží nezávisle ověřit, zda nebyli usmrceni také civilisté. Shodou okolností Pentagon nyní hodlá poprvé zveřejnit, kolik ztrát na životech včetně civilních úmrtí způsobily drony a pilotované letouny počínaje rokem 2009, tedy v průběhu dosavadního Obamova prezidentského mandátu ZDE.

Není žádným tajemstvím, že prezident Barack Obama podstatně rozšířil takzvanou bezpilotní kampaň při honbě na domnělé a skutečné teroristy, již zdědil od svého vysoce nepopulárního předchůdce. Obamova administrativa si na dálku řízené robotické zabijáky zvolila jako účinnou zbraň při potírání terorismu, ačkoliv z mnoha stran se ozývají kritické hlasy, že takzvaná válka dronů naopak hrozbu terorismu zvyšuje ZDE a vytváří více teroristů, než jich usmrtí ZDE.

Díky analýzám nezávislé neziskové organizace The Bureau of Investigative Journalism víme, že při náletech dronů v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a Afghánistánu přišly o život tisíce osob (5053 až 7817), počítaje v to 650 až 1342 civilních obětí ZDE. Nicméně všichni ti, kdo byli zabiti bezpilotními letouny, byli de facto v nepřítomnosti odsouzeni k trestu smrti, což je samo o sobě naprosto nemorální a skandální. Navíc v hantýrce Pentagonu může být každý ozbrojený pastevec žijící kdesi v pákistánských horách kombatantem, jenž z nějakého neznámého důvodu ohrožuje či někdy v budoucnosti může ohrožovat bezpečnost Spojených států, a je tudíž legitimním cílem smrtících střel Hellfire vypálených z dronů.

Koneckonců Obamův kabinet nemá zájem na počítání civilních obětí, a proto už před čtyřmi lety změnil kategorii „militant“ na kategorii „všichni bojeschopní muži v zóně úderu“ ZDE. Jinými slovy se legitimními terči na dálku řízených letounů stali všichni dospělí muži, kteří mají tu smůlu, že se zrovna nacházejí v oblasti, kam dopadají již zmíněné střely Hellfire. Tento problém je nadmíru choulostivý, neboť na základě amerických vládních dokumentů je až 90 procent osob usmrcených drony nezamýšlenými cíli bezpilotních úderů ZDE, z čehož lze usuzovat, že civilních obětí je patrně daleko víc než uvádějí podrobné statistiky The Bureau of Investigative Journalism.

Aktuální úder dronů a pilotovaných letadel v Somálsku na výcvikový tábor militantů z Al-Šabáb je ilustrujícím příkladem, jak Obamova administrativa nahlíží na domnělé nepřátele USA v Africe. Američtí představitelé vydali prohlášení, že více než 150 usmrcených militantů v době útoku právě absolvovalo výcvik. Vzhledem k nejasnostem, jež obestírají totožnost drony zabíjených militantů, je záhodno, aby americká vláda podala pádný důkaz o tom, že tito lidé představovali ohrožení pro bezpečnost USA. Nicméně Bílý dům není ve válce se Somálskem a ani americký Kongres neautorizoval použití vojenské síly proti této chudé africké zemi ZDE, proto neexistuje žádný důvod k tomu, aby ji prezident Obama bombardoval. Ba co více, Obamův kabinet nevyhlásil válku ani militantům z Al-Šabáb operujícím v Somálsku.

Za této situace hodlá Pentagon po letech mlčení zveřejnit počet osob (včetně civilistů), jež usmrtily drony a pilotovaná letadla v zámoří s nástupem Baracka Obamy do funkce amerického prezidenta. Má jít však pouze o regiony, které nebyly oficiálně vyhlášeny válečnými zónami ZDE. Toto „odhalení“ se tedy bude týkat Jemenu, Pákistánu, Libye (ač ta byla v roce 2011 regulérní válečnou zónou) a Somálska. Vyňaty jsou aktivní bojové zóny čili země, jako Irák, Sýrie a Afghánistán. Nebude se tedy hovořit kupříkladu o civilních obětech koaličních úderů vedených Spojenými státy v Iráku a Sýrii proti pozicím Daeš, kde podle poznatků nezávislé organizace Airwars od srpna 2014 přišlo o život 2232 až 2961 civilistů ZDE.

Ještě dříve, než zpráva Pentagonu spatřila světlo světa, vyjádřily lidskoprávní skupiny pochybnosti o tom ZDE, že americká vláda prozradí skutečný počet usmrcených civilistů, a také se netajily přesvědčením, že okolnosti bezpilotních útoků jsou zahaleny mnohými nesrovnalostmi. Ono je doopravdy zatěžko věřit vládě, jež v minulosti opakovaně lhala, příkladně o počtu civilních obětí dronů v Pákistánu ZDE. Navíc, jak už bylo výše napsáno, vláda Baracka Obamy se chýlí ke konci a pozornost sdělovacích prostředků se zhusta zaměřuje na případné uchazeče o křeslo v Oválné pracovně, a nikoliv na její zločiny a lži.

0
Vytisknout
10184

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016