Trump jako fašista 21. století

10. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Donald Trump se zaměřuje, stejně jako fašisté ze počátku 20. století, na vztek bělochů, kteří po léta ztrácejí svou ekonomickou půdu pod nohama a jsou tedy snadnou kořistí demagogů, kteří svou cestu k moci stavějí na obětování druhých. Trump má nejvíc voličů v oblastech s nižším než průměrným příjmem a mezi těmi, jejichž ekonomická situace se zhoršuje. Jak upozornil Jeff Guo z Washington Post, Trumpovi se nejvíce daří získávat podporu tam, kde je nejvyšší úmrtnost mezi bělochy středního věku.

Odmítal jsem doposud použít v Trumpově případě slova "fašista". Jednak proto, že je nesmyslně nadužívané, jednak proto, že je to velmi silný, ofenzivní výraz, píše Robert Reich v článku zveřejněném na nezávislém serveru Alternet.

Jenže Trump se dostal do bodu, v němž paralely mezi jeho prezidentskou kampaní a fašisty z první poloviny 20. století, děsivými postavami typu Mussoliniho, Stalina, Hitlera, Mosleyho nebo Franca, jsou příliš zřetelná, aby bylo možné je přehlédnout.

Nejde jen o to, že Trump nedávno citoval Mussoliniho, což dens vydává za nepozornost, nebo že začal své podporovatele na shromážděních zdravit pozdvižením pravice blízce připomínající nacistický pozdrav, což popírá jako směšné. Paralely jsou hlubší.

Donald Trump se zaměřuje, stejně jako fašisté ze počátku 20. století, na vztek bělochů, kteří po léta ztrácejí svou ekonomickou půdu pod nohama a jsou tedy snadnou kořistí demagogů, kteří svou cestu k moci stavějí na obětování druhých.

Trump má nejvíc voličů v oblastech s nižším než průměrným příjmem a mezi těmi, jejichž ekonomická situace se zhoršuje. Jak upozornil Jeff Guo z Washington Post, Trumpovi se nejvíce daří získávat podporu tam, kde je nejvyšší úmrtnost mezi bělochy středního věku.

Ačkoliv ekonomická situace během tzv. Velké krize byla mnohem horší než to, co zažívají Trumpovi voliči, jedno mají společné: nenaplněná očekávání. Mnoho z nich vyrůstalo v 50. a 60. letech během ekonomické prosperity, kdy se dařilo jejich rodičům. Trumpovi voliči přirozeně očekávali, že to v jejich případě a v případě jejich dětí bude také tak. Jenže není.

Strach a nejistota z terorismu je mezi námi, případně se může plížit skrze naše hranice, což pocit zranitelnosti a bezmoci posiluje. Trumpovy štvavé slovní útoky vůči Mexičanům a muslimům a dokonce odmítání distancovat se od Davida Dukea a Ku Klux Klanu, kopíruje starý fašistický scénář.

Starší generace fašistů se příliš nepárala s nějakými politickými předpisy nebo logickými argumenty Sami sebe prezentovali jako silné jedince, jejichž osobní moc je lékem na každou nemoc.

Vytvářejí okolo sebe kult osobnosti a berou na sebe mimikry síly, důvěry a nezranitelnosti. To vše zároveň slouží jako náhrada racionálního argumentu nebo myšlenky.

Celá Trumpova kampaň se točí okolo jeho předpokládané síly a důvěryhodnosti. "Vyhodili vás? Stačí, když mi dáte hlas, najdu vám práci , buďte bez obav," tvrdil například minulý týden pracovníkům v Michiganu.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7650

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016