Belgická novinářka: Dosud byla v Belgii s džihádisty nepsaná dohoda, že tu budou žít mírumilovně

23. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


(Od 1'10')

Belgická novinářka Laurence D'Hondtová: Myslím, že my jako Belgičané jsme velmi překvapeni tímto útokem, ke kterému tu došlo. Protože víme, že tady v Bruselu žije hodně džihádistů, ale nikdy jsme si nemysleli, že se naše země pro ně stane terčem. Džihádisté měli prostě pocit, že existuje mlčenlivá dohoda s úřady, že tady budou žít mírumilovně.

Reportér Matt Frei: To se ale teď změnilo, že?

Laurence D'Hondtová: No, změnilo se to, protože útok v Bataclanu 13. listopadu vyvolal množství tlaku na belgické úřady, aby nalezly podezřelou osobu číslo 1, Abdelaslama. A tento tlak pocházel z Francie a to změnilo chování policie a já si myslím, že když ho chytili, pravděpodobně to také změnilo postoj džihádistů vůči nám Belgičanům a Belgie začala být sama považována za reálný terč. A to je změna a to je pro nás překvapení.

Matt Frei: Vedla Belgie sama se sebou dostatečně poctivý rozhovor o podstatě belgické hrozby, o počtech islámských Belgičanů odcházejících bojovat v džihádu v Sýrii a v takových zemích?

Laurence D'Hondtová: No, to je tady velká otázka. My Belgičané máme všeobecně pocit, že úřady nikdy neměly pořádné informace o podstatě té hrozby. Po Bataclanu se tu zavedl svého druhu mimořádný stav, z toho vznikl velmi podivný pocit, velmi to zvýšilo strach lidí a nakonec nikdo nebyl zatčen. Takže nejsme překvapeni, že jsme nikdy nečekali, že se něco takovéhoto stane v Belgii.

0
Vytisknout
8690

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2016