Proč voliči zůstanou rozhněvaní

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Od příznivců Donalda Trumpa až po protesty v ulicích jihoevropských měst jsou voliči rozčílení. Nerovnost, imigrace a pociťovaná nevšímavost establishmentu posouvají elektorát tam, kde byl je málokdy. Síly formující poruchy v globální politice působí po léta a není pravděpodobné, že by zeslábly.


Podíl bohatství vlastněného střední třídou ve všech částech světa relativně klesl. Podíl amerických dělníků na příjmech klesl takřka na nejnižší úroveň od II. světové války. A v minulém století bohatí výrazně zbohatli. Příjmy v jihoevropských zemích stižených krizí od roku 2009 klesly, ačkoliv jinde stoupají.

Ve Španělsku a Řecku se nezaměstnanost mladých do 25 let stále drží poblíž 40 %. Americké studentské půjčky zdražují, zatímco mediánový příjem absolventů se zvýšil jen nepatrně. Rodiče v hlavních západních zemích jsou stále více znepokojeni vyhlídkami svých dětí. Evropské země čelí bezprecedentnímu přílivu uprchlíků žádajících o azyl, a mají málo možností jej brzdit.

Válka v Sýrii vyhnala miliony lidí na cestu do Evropy a více voličů považuje za hlavní důvod k obavám imigraci. Američané se jí obávají více než před 14 lety. Vloni "většinou" věřilo vládě jen 19 % dotázaných, zatímco po útocích z 11. září to bylo 54 %. Obě hlavní americké strany se za posledních 40 let velmi vzdálily od středu. Podobně v evropských zemích klesá důvěra k vládám, až na 84 % ve Španělsku.

V posledních volbách získávají mnohem větší podporu nové strany. V Asii se zatím tento trend neprosazuje, ale pokud se čínský hospodářský zázrak dále zpomalí, může převládnout i zde.

Británie bude 23. června hlasovat o vystoupení z EU. Průzkumy ukazují, že 36 % dotázaných je proti vystoupení, 36 % pro a 28 % neví. V květnu 2017 proběhnou prezidentské volby ve Francii. Podle prosincového průzkumu vede Marine Le Penová s 27 %, prezident Hollande má 22 % podporu a exprezident Sarkozy 21%. V létě proběhnou volby také v Německu. Ačkoliv CDU vede daleko před SPD, nová protievropská a xenofobní strana AfD, jejíž podpora v nedávných regionálních volbách vzrostla, může způsobit problémy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7529

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2016