Čínské investice jsou přesně tím, co česká ekonomika nepotřebuje aneb lva za krtka

Nechráněná dílna Česko

31. 3. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Devótní chování českého státu při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga je alarmujícím dokladem o neschopnosti těch, kdo tuto zemi spravují, udržovat alespoň zdání alespoň minimální důstojnosti. Dlouhodobé přípravy zahrnovaly i skupování reklamních ploch na trase, kudy měl čínský prezident projíždět. Policie naprosto protiprávně brání lidem ve vyvěšování tibetské vlajky v soukromých prostorách. Na hradní nádvoří nejsou vpuštěni lidé, kteří chtějí svobodně vyjádřit nesouhlas s čínskou politikou a prokazatelným porušováním základních lidských práv. Stupidní, ostudné podlézání deklasuje tuto společnost v očích "partnerů" na úroveň "banánové" republiky, jejíž prezident si na státní návštěvě hraje s plyšovým krtkem. Taková společnost si nezaslouží než pořádnou "investici". Investici, která z ní udělá kolonii druhého řádu. Nic jiného čínské investice v ČR z dlouhodobého hlediska nepřinesou.

Domněnka, že podlézavé chování zajistí ČR přízeň velkého investora, který zde "vytvoří tisíce pracovních míst", je primitivní pohádka pro mentálně retardované. Zaprvé, ta podlézavost je naprosto zbytečná a pouze vystavuje Českou republiku do světla laciné prostitutky, která se nechá s nadšením zneužít a ještě u toho nadšeně mává vlaječkou. Z hlediska Číny je střední Evropa strategickým prostorem pro její ekonomické aktivity na kontinentu a pro další průnik na zejména západoevropské trhy "východními dveřmi", otevřenými v důsledku rozšíření EU o tyto státy. 

Relativně dobrá infrastruktura a relativně levná pracovní síla, stejně jako dobře "připravený", převážně zpracovatelský průmysl s nízkým podílem vlastních inovací jsou přesně ty "kvality", kvůli kterým chce Čína v ČR tzv. investovat. Investice to určitě je, ale nikoliv do rozvoje místní ekonomiky či společnosti. Je to téměř výhradně pročínská investice, která má napomoci splnit velký cíl, tedy aby se do roku 2050 stala čínská ekonomika dominantní na globálním trhu. Skutečnost, nad kterou se zde, v ČR, mnozí tetelí jako Pepek Vyskoč, jako kdyby to znamenalo pro ČR nějaký zisk. 

Ano, možná bude v několika vlnách vytvořeno "několik tisíc pracovních míst", nicméně tyto nové ekonomické subjekty nepřinesou kromě okamžité zaměstnanosti velmi pravděpodobně žádnou přidanou hodnotu. Nic, co by pomohlo rozvoji ekonomické soběstačnosti. Navíc pravděpodobně s nějakou státní dotací či úlevou, takže si ty místa tak trochu zaplatíme. Jinými slovy, místo aby se ČR snažila o hledání vlastních ekonomických nik, v nichž je možné stát se leaderem v oblasti inovací, což by mělo být pro ekonomiku této velikosti jednoznačnou strategií, s nepochopitelnou radostí bláznů sami sebe odsoudíme k dalším desetiletím druhořadosti. Tož vitaj, čínský prezidente.

Nejen že riskujeme to, že se do ČR dostane ve velkém kapitál totalitního státu a staneme se tak jeho bezvýznamnou ekonomickou kolonií. Britové, Němci se svou strategií Industrie 4.0 a další zatím alespoň kapitalizují své know how, které Číně citelně chybí, to znamená udržují si roli těch, kdo ukazují směr. ČR se pouze stane zcela nechráněnou výrobní dílnou a průsmykem do západní Evropy. 

Číňané v ČR žádné inovace podporovat nebudou, je to proti jakékoliv ekonomické logice. Inovace jsou tím nejcennějším kapitálem a udržují se pokud možno doma. Kolonie se pak využívají k tomu, aby vyráběly podle předpisu. ČR je v současnosti stále ještě jakž takž "chráněnou dílnou", vezmeme-li v potaz vazbu na Německo. Můžeme se ale rychle stát dílnou nechráněnou, stačí, aby velký podíl získal ruský nebo čínský kapitál. Zatímco se celý národ děsí uprchlíků, kteří tu nejsou, skutečně zkázonosná infiltrace naprosto nepředvídatelného kapitálu totalitní země se tu oslavuje jako velké vítězství. Kde jsou všichni ti znovuzrození národovci, kteří chtějí hrdinsky chránit tu naši nedotknutelnou českou identitu? Komické.

Idiocie, s jakou lezeme nikoliv do chřtánu draka, ale snažíme se mu vlísat do útrob z druhé strany, je obdivuhodná. Stratégové argumentující tím, že jde o naše budoucí dobro, uvažují přesně jako hrdina v legendární Pohádce o prdeli Alexe Koenigsmarka. Tentokrát je skutečně velká, je čínská. Jestli to není náhodou tím, že jsme k tomu kulturně velmi dobře připraveni. 

Určitě by bylo zajímavé podrobit psychoanalýze obraz Miloše Zemana s krtkem na klíně. Ale to už vážně není žádná legrace. Opakuje se to znovu a znovu: kritický nedostatek sebevědomí a potřeba hledat jakési neexistující ochránce vede českou společnost opakovaně k omylům, jejichž následkem je tentýž nesmyslný cyklus.  Ekonomické emancipaci by musela předejít emancipace kulturní, ovšem tomu se v posledních letech výrazně vzdalujeme. Je na čase vyměnit lva ve státním znaku za krtka, to odpovídá: ručičky i rypáček uzpůsobené...  

0
Vytisknout
11716

Diskuse

Obsah vydání | 1. 4. 2016