Jeremy Corbyn popírá, že Labour Party má "problém s antisemitismem". Ken Livingston označil Hitlera za sionistu

29. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Lídr Labour Party Jeremy Corbyn byl nucen vystoupit s prohlášením, v němž popřel, že strana má "problém s antisemitismem", poté co jeho dlouholetý spojenec Ken Livingstone prohlásil, že Adolf Hitler byl sionista.


Corbyn musel jednat a pozastavit Livingstonovi členství ve straně, když desítky poslanců vyzvali k jeho vyloučení.

Dokonce i Jon Lansman, který vede Corbynovu organizaci Momentum, prohlásil, že bývalý starosta Londýna by měl "dobrovolně odejít". Nicméně Livingstone sám se odmítá omluvit a tvrdí, že lidé "vychladnou".

Labour Party již opouštějí kdysi loajální židovští voliči a dárci, také kvůli výrokům poslankyně Naz Shahové o "přestěhování Izraele do USA", a Corbyn musel vystoupit s prohlášením, v němž odmítl, že by strana byla v krizi.

"To není krize. Není žádná krize," sdělil BBC. "Kde je ve straně nějaký rasismus, vypořádáme se s ním a vykořeníme jej. Jsme naprosto proti antisemitismu v jakékoliv formě uvnitř strany."

Corbyn zasáhl proti Livingstonovi, když pokus bránit poslankyni Shahovou se mu vymstil a vedl k obvinění Livingstona.

V rozhlasovém rozhovoru Livingstone přirovnal sionisty k Hitlerovi, když prohlásil, že "když Hitler v roce 1932 vyhrál své volby, jeho politikou tehdy bylo, že Židé by měli být přesunuti do Izraele. Podporoval sionismus - to je než zešílel a skončil zabitím šesti milionů Židů."

Vysoce postavené figury strany včetně kandidátky na londýnskou starostku Sadiq Khanové vyzvaly k vyloučení Livingstona. Ten se také zapojil do hněvivého sporu s dalším poslancem Labour Party Johnem Mannem, který zachytily televizní kamery. Mann obvinil Livingstona, že je "nechutný rasista přepisující dějiny". Livingstone odpovídá "ověř si své dějiny".

Aféra poškozuje Corbyna, který se snažil stavět mosty k židovské komunitě po sérii údajně antisemitských vyjádření jeho příznivců z levého křídla strany.

Ředitel Jewish Leadership Council pro vnější záležitosti Bernard Hughes prohlásil: "Nevěříme, že Labour Party je institucionálně rasistická nebo antisemitská, ale bohužel jsou tu jednotlivci ve straně, jejichž názory a prohlášení jsou antisemitská a opravdu nás šokovala." 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5638

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2016