Index on Censorship: V Evropě došlo v roce 2016 k výraznému potlačování svobody projevu

29. 4. 2016

čas čtení 1 minuta

Nejhorší je situace v Turecku a na Ukrajině

V roce 2016 došlo v Evropě k "drastickému zhoršení svobody projevu". Konflikty v Turecku a na Ukrajině vedly k obzvláště složitým podmínkám pro práci novinářů.

Britský časopis Index on Censorship, který monitoruje už desítky let případy potlačování svobody projevu, v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenal 301 verifikovaných incidentů útoků na novináře v Evropě, včetně čtyř vražd a 43 fyzických útoků. Útoků bylo o 30 procent více než v prvním čtvrtletí roku 2015.

Tři novináři byli usmrceni při informování o konfliktu v Turecku a ruský kulturní novinář Dmitrij Cilikin byl ubodán ve svém bytě v Petrohradě.

Z celkového počtu 43 fyzických útoků došlo více než k polovině z nich celkem na Ukrajině, v Itálii a v Rusku. Na Ukrajině došlo k 12 útokům proti novinářům.

27 novinářů bylo zatčeno, 15 z nich v Turecku.

I když k většině útoků na novináře docházelo ve východní Evropě, i v západní Evropě docházelo k incidentům ohrožujícím svobodu projevu. Francouzské ministerstvo obrany zahájilo vyšetřování proti deníku Le Monde, když informoval o tajných francouzských operacích v Libyi a řecká vláda omezila počet celostátních televizních okruhů na žádost věřitelů Řecka.

Svoboda projevu v Evropě se celkově zhoršuje, konstatoval časopis Index on Censorship.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6336

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2016