Filmový festival v Cannes přivítal syrského uprchlíka - globální mediální hvězdu

19. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Po dlouhé cestě z Aleppa je na filmovém festivalu v Cannes oslavován Mahmoud Bitar, syrský uprchlík a komik, který má statisíce fanoušků.

Mamoud Bitar před rokem připlul na pláž v Řecku jako syrský uprchlík. Letos je hostem na francouzské Riviéře na filmovém festivalu v Cannes. Pro tuto syrskou hvězdu sociálních sítí to byla neuvěřitelná cesta.

Bitar používá komiky v boji proti steretypům o uprchlících. Tím, že zaznamenával svou cestu z Turecka do Řecka a nakonec do Švédska, si vybudoval obrovské množství diváků a stoupenců.

"To, co lidem říkám: Přišli jsme žít v míru. Nepřišli jsme ani pro peníze, ani pro jídlo. Hledáme bezpečné místo, kde bychom mohli pracovat. Můžeme pracovat a platit daně jako kdokoliv jiný, kdo tu žije."

Jeho videa, některá z nichž zhlédlo až půl milionu diváků, také informují jiné uprchlíky, že realita života ve Švédsku a v dalších evropských zemích se bude odlišovat od jejich očekávání.

"Vzhledem k tomu, že se na jeho videa dívá tolik lidí a má tolik mladých následovníků, může jim pomoci říci: ´Tohle taky umím. Mohu i já zdokumentovat svou cestu.' A je to zajímavé a je to důležité," konstatovala Li Skarin, produkční pracovník švédské výrobní společnosti Massa Media.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5884

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016