Nicola Sturgeon je v Bruselu na jednání s Junckerem, Verhofstadtem a Schulzem

29. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

- Tiskový magnát Rupert Murdoch přivítal brexit, bylo to "senzační", jako "útěk z vězení". Pokud prý Boris nesplní, co voliči za brexit chtějí, dojde k další "krvavé revoltě":

- Skotská nacionální strana požádá o status oficiální opozice v Dolní sněmovně, protože po rebelii proti Corbynovi mají skotští nacionalisté v londýnském parlamentě vlastně o 14 víc poslanců než labouristé.

- Irsko požádalo, aby Britové počkali s žádostmi o irské občanství z obav, že bude zahlcen tamější systém pro vydávání cestovních pasů. Britové, kteří mají irského dědečka či babičku, mají právo na irské, a tedy evropské občanství. ZDE

- Vedoucí představitelé britských církví a náboženských komunit, anglikánský arcibiskup canterburský, katolický arcibiskup z Westminsteru, hlavní rabín a vysocí imámové odsoudili rostoucí xenofobní a rasistické útoky po hlasování za brexit. Zeid Ra’ad al-Hussein, komisař OSN pro lidská práva, požaduje aby britské úřady začaly trestně stíhat pachatele těchto útoků. Policie zaznamenala sedmapadesátiprocentní nárůst rasistických a xenofobních útoků. ZDE

- Angela Merkelová "Musí existovat jasný rozdíl mezi těmi zeměmi, které chtějí být členy evropské rodiny a těmi, které nechtějí. Pokud chcete mít přístup do jednotného trhu, musíte přijmout základní evropská práva i povinnosti. To platí jak pro Velkou Británii, tak pro kohokoliv jiného."

- Britský ministr financí George Osborne: "Nebylo povinností těch, kteří chtěli zůstat v EU, vysvětlovat, jaký plán bude realizován, pokud Británie bude hlasovat pro odchod z EU."

- David Cameron řekl v úterý v Bruselu: "Myslím, že Britové uznali význam ekonomické argumentace pro setrvání v EU, ale vládlo velké znepokojení ohledně pohybu lidí a imigrace, a myslím, že je to spojeno s obavami ohledně suverenity. Myslím, že Evropa o tom bude muset uvažovat. To bude jednou z hlavních zkoušek pro příštího premiéra."

0
Vytisknout
5637

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2016