Pokud Rusko plánuje útok na Ukrajinu, dojde k němu v příštích pár týdnech

7. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Není jasné, zda má Moskva v úmyslu zahájit velký útok na Ukrajinu, domnívá se vojenský expert Pavel Felgenhauer. Ale pokud ho opravdu plánuje, existují přesvědčivé důvody myslet si, že musí začít v příštích několika týdnech.


V říjnu dojde k vystřídání branců a zhorší se počasí. Avšak ruské síly byly uvedeny do plné bojové pohotovosti a umístěny na hranicích Ukrajiny. "A ačkoliv přinejmenším na jedné úrovni je to pouhé `řinčení šavlemi`, je jasné, že to může vést k plnokrevnému vojenskému konfliktu," uvedl Felgenhauer.

Pokud by taková rozšířená invaze nezačala, pak je těžké pochopit, "proč to všechno bylo zorganizováno", protože počty nasazených jednotek jsou velmi významné. Jistě, Moskva nepovolala zálohy (povolává je ale na Krymu a do následného cvičení Kavkaz 2016 - KD), nicméně to udělat nemusí, protože "i bez nich" dokáže dát dohromady více než 100 000 vojáků potřebných k útoku.

Ruští generálové velí jednotkám v Donbasu, takzvanému prvnímu a druhému sboru DLR a LLR. A oba sbory jsou podřízeny velitelství ruského Jižního vojenského okruhu.

Vše co se teď děje, tvrdí Felgenhauer, "je velice nebezpečné, ale zda dojde k válce, na to si musíme počkat a uvidíme". A nepotrvá to dlouho. Existují různé scénáře, nicméně hlavní věcí pro Rusko je "dosáhnout strategického a taktického překvapení".

"A pokud to neudělá teď, bude pozdě," dodává analytik. V říjnu se zhorší počasí a podzimní odvody představují pro velitele problémy, včetně personální rotace, která by znamenala, že se útok stane obtížným, pokud ne přímo neproveditelným.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8458

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016