Třetina saúdských náletů v Jemenu je proti civilním cílům

16. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Armádu a letectvo Saúdské Arábie vyzbrojují USA a Velká Británie. Více než třetina nynějších leteckých úderů proti Jemenu zasáhla civilní cíle: školy, nemocnice, trhy, mešity a ekonomickou infrastrukturu. Saúdská Arábie, podporovaná USA a Británií, lže, že "minimalizuje civilní oběti". Přitom útočí ze vzduchu na civilní cíle systematicky a opakovaně.

Výše uvedené šokující údaje vyplývají z průzkumu, který provedla organizace Yemen Data Project, skupina akademiků a lidskoprávních organizátorů a aktivistů. Údaje povedou k posílení už tak rostoucího nátlaku na USA a Británii, aby přestaly podporovat Saúdskou Arábii. Upozorní to na britskou roli při poskytování vojenského personálu vrchnímu velitelství saúdské armády a letectva, odkud se provádějí letecké operace.

Výše zmíněný průzkum, založený na datech z otevřených zdrojů, zkoumal více než 8600 náletů provedených od března 2015, kdy saúdské nálety začaly, do letošního srpna. Z těchto náletů bylo jich 3577 zaměřeno na vojenské a 3158 na civilní cíle v Jemenu. V případech 1882 náletů nebylo možno určit, zda to byly vojenské či civilní cíle.

Saúdská Arábie v Jemenu intervenuje od března 2015 na podporu jemenské vlády proti Íránem podporovaným vzbouřencům Houthi, kteří ovládají jemenské hlavní město Sana'a. Podle OSN v konfliktu zahynulo více než 10 000 lidí, z toho 3799 civilistů.

Lidskoprávní organizace zdokumentovaly, že vzbouřenci Houthi opakovaně porušují lidská práva, mj. používají miny a necíleně ostřelují civilní oblasti. Organizace Human Rights Watch konstatovala, že jemenští civilisté "trpí vážným porušováním zákonů války od všech bojujících stran".

Jedním z nejproblematičtějších zjištění z výše uvedeného průzkumu je skutečnost, že civilní cíle Saúdská Arábie bombarduje opakovaně. To nejsou žádné chyby: opakované bombardování škol a nemocnic si vyžaduje samostatného vyšetřování.

Jedna škola v Dhubabu byla bombardována devětkrát. Trh v Sirwahu čtyřiadvacetkrát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6464

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016