Mezinárodní politika mimo komfortní zónu Západu

13. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Po nedávných výhrůžkách na adresu Západu ZDE se už Moskva s ničím nemaže: Poté co Putin konečně přiznal intervenci na Ukrajině ZDE (kterou Ukrajina doložila v OBSE ZDE) i zásahy do amerických voleb ZDE, zabil nálety na Aleppo přes 50 civilistů ZDE a otestoval hned tři strategické rakety ZDE ZDE. Ruské bojové lodě zablokovaly dopravu v litevských vodách ZDE a Švédové prognózují v příštích 2-3 měsících další agresívní kroky Moskvy v oblasti Baltského moře ZDE. A kdyby ještě někomu nedocházelo, kolik uhodilo, explicitně se vyjádřil ultranacionalista Žirinovskij: Američané, volte Trumpa, nebo se těšte na jadernou válku ZDE!


Kreml údajně zvažuje vydání ruských pasů obyvatelům východoukrajinských "republik" ZDE. Ruská vojenská televize přinesla zprávu o údajném ukrajinském útoku, bez důkazů ZDE. Ukrajinci předložili snímky ruské bojové techniky pořízené 10 km od demarkační linie, zatímco minimální povolená vzdálenost činí 25 km ZDE. Odmítli také nátlak Washingtonu a Paříže s cílem dotlačit je k dalším ústupkům vůči Moskvě ZDE. K dispozici je čerstvý seznam největších lží, které Kreml vypustil v souvislosti s kauzou MH17 ZDE i podrobnosti o rozmístění ruských raket Iskander v Kaliningradské oblasti, odkud mohou tyto zbraně do dvou minut zničit Varšavu ZDE ZDE. Podle Poláků, kteří neprezentují nic, co by už nezaznělo během české debaty k plánovanému radaru v Brdech, upravená ruská střela může zasáhnout také Prahu nebo Berlín ZDE.

Německo přidává k bojovým letounům působícím v Sýrii letoun kategorie AWACS ZDE, což nemusí tak docela souviset s vyhledáváním teroristů, kteří už dávno minimalizují rádiový provoz. Na stole je zjevně částečná kapitulace obránců východního Aleppa ZDE a Rusko vysílá další intervenční jednotky ZDE. Poté co došlo v krátké době již k druhému jemenskému útoku na americké bojové plavidlo ZDE ZDE Kongres prosazuje vyšetřování, zda miliardové výkupné zaplacené Obamovou administrativou Íránu nebylo použito k financování právě takových útoků, jakož i dalších ozbrojených aktivit íránských a proíránských ozbrojených složek v zahraničí ZDE.

Obama měl původně pravdu, když se pokoušel místo zbraní nasadit diplomacii. Ale ztratil ji v okamžiku, kdy přestal brát v úvahu reakce protistran a adaptovat se na ně, když ignoroval, že někteří diplomatičtí partneři na tuto hru přistupují jen proto, aby s ním vytřeli podlahu. Výsledkem mocenského vakua, které končící americký prezident vytvořil na Blízkém východě a ve Východní Evropě, je další studená válka ZDE. Sam Kiley vysvětluje, proč Putin a Asad na Obamu jednoduše kašlou ZDE. Rusko zvyšuje sázky ZDE a obě někdejší supervelmoci se blíží nepředvídatelné konfrontaci ZDE zdaleka nejen v Sýrii ZDE. Budoucí americký prezident už má na stole nová doporučení ohledně ukrajinské politiky ZDE. Nevyhne se ani Obamou až do konce odkládané reakci na ruské hackerské útoky vážně ohrožující národní bezpečnost a politický systém ZDE. Bývalý ředitel britské služby MI6 John Sawers varuje, že situace ve světě je dokonce ještě nebezpečnější než před pádem Berlínské zdi ZDE.

Manasi Gapalakrishnan velmi přehledně vysvětlil důvody saúdského angažmá v jemenském konfliktu ZDE.

Zatímco podle některých lze válku v Sýrii stále ještě vyhrát, Asada svrhnout a zachránit civilisty ZDE, pátá kolona v podobě britské Stop the War Coalition už má jasno: Nejlepší způsob, jak ukončit Putinovy a Asadovy nálety na syrská města, prý představuje snaha "postavit se Západu" ZDE.

Fanatici z regresívní levice však mají v jedné věci částečně pravdu. Západ si v dobách bezprecedentní prosperity a v rámci návyku na "unipolární moment" vypěstoval povrchně optimistickou mentalitu závislou na infotainmentu, virtualitě a pozitivní psychologii, která má tendenci ve jménu "pohody" cenzurovat možné hrozby. Západ ale bude muset znova pochopit, že pokud nedokáže sám obhájit vlastní hodnoty, karatelské řeči o nedokonalosti toho či onoho svět prostě nehodlá poslouchat ani brát vážně.

Budou to bohužel zřejmě až nepřehlédnutelné tragické události na světové scéně, co dokáže zpohodlnělé Zápaďany vytáhnout za uši z tolik hýčkané komfortní zóny.

0
Vytisknout
10545

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016