Prosadí se v Británii parlamentní demokracie?

12. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Od úterý 14 hodin britského času do 2 hodin do rána ve středu britského času se britská libra tvrdě propadla. Ekonomický novinář Mike Bird ironicky doporučuje, že nejlepší pro britské hospodářské novináře by bylo, aby to přeškrtli a ignorovali. Finanční pozorovatelé varují, že navzdory mírnému zlepšení kurzu libry ve středu dopoledne bude libra nadále klesat, protože politika Theresy Mayové vůči brexitu je antiekonomická.

Poslanci britské Dolní sněmovny ze všech politických stran zuřivě požadují, aby vláda povolila otevřenou debatu o tom, jaké navrhuje předložit evropské sedmadvacítce podmínky brexitu. V úterý večer se tomuto silnému tlaku premiérka Theresa Mayová do určité míry podvolila a debatu povolila, ovšem s tím, že poslanci nebudou mít právo hlasovat o tom, zda má vláda pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU a vymínila si také, že poslanci nebudou mít právo ochromit vyjednávací pozici její vlády. Mayová čelila první své porážce v parlamentu (má ve více než šestisetčlenném parlamentu většinu jen 13 poslanců), protože celá řada konzervativních poslanců dala najevo, že bude hlasovat spolu s labouristy pro požadavek otevřené debaty a transparentosti ohledně strategie Mayové pro brexit. Labouristická strana předložila Mayové 170 otázek o odchodu Británie z EU a požaduje odpovědi.

Referendum z 23. června má podle zákona pouze konzultativní funkci, což nyní nikdo z vlády nezmiňuje. Jak na to nedávno poukázaly Channel Four News, 73 procent poslanců Dolní sněmovny hlasovalo pro setrvání Británie v EU, zatímco však 73 procent anglických volebních okrsků hlasovalo pro odchod z EU.

I když bylo hlasování pro odchod Británie z EU velmi těsné, Mayová nyní zdůrazňuje nutnost "podřídit se demokratické vůli národa" a v první řadě zakázat volný pohyb občanů z Evropské unie do Británie. To by ovšem znamenalo, že Británie vypadne z jednotného evropského trhu a způsobí si tak obrovské hospodářské škody.

Proto v minulých dnech došlo k volnému pádu libry, která se po oznámení, že Mayová povolí debatu poslancům, ve středu ráno poněkud zotavila.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6671

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016