Od Kolumbie po Maďarsko - odvrácená tvář moderních referend

12. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Svět dosáhl vrcholu v referendech, když Maďaři hlasovali z 98 % proti plánu EU na dočasné přesídlení 1 300 uprchlíků. Výsledek byl okamžitě negován faktem, že se referenda zúčastnilo méně než 50 % oprávněných voličů, což jej podle ústavy učinilo neplatným. Přesto se premiér Orbán přihlásil k vítězství.


Jde samozřejmě o nesmysl. Ovšem Orbánovi to prošlo, protože z referend se stal vtip - jde o prázdný nástroj, kterému můžete dát libovolný význam. Od katastrofy Brexitu po maďarskou frašku, plus znepokojivé odmítnutí historické mírové dohody v Kolumbii, všechny tyto výkony "přímé demokracie" představují příklady toho, co je na populistické politice 21. století špatně.

Vezměte Maďarsko. Otázka položená voličům zněla, "Přejete si, aby Evropská unie mohla nařídit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska i bez schválení Národním shromážděním?" Otázka byla napsána autoritářskou Orbánovou vládou a byla překroucená. EU neplánuje trvalé přesídlení uprchlíků a jde o jednorázové opatření.

Avšak Orbán překroutil humanitární záměry unie ve prospěch své pravicové protipřistěhovalecké agendy. Srovnával uprchlíky s teroristy. A používá výsledky neplatného referenda k ospravedlnění zákazu přesídlení.

Je to snad to, pro co Maďaři hlasovali? Nikoliv. Ale dostali právě tohle.

Pak je tu Kolumbie. Po 52 letech válčení dosáhla vláda mírové dohody s guerillou FARC a zastavila konflikt, v němž zahynulo 220 000 lidí. Mír byl na dosah, ale teď je v ohrožení. Protože 50,2 % voličů hlasovalo proti, ačkoliv se hlasování zúčastnila sotva třetina oprávněných voličů. Na pobřeží se nacházeli lidé, kteří dohodu podporovali nejvíce, ale nemohli hlasovat kvůli hurikánu.

Příliš mnoho referend se změnilo v politicky motivované hry, jejichž účelem je podvést lidi, aby hlasovali pro něco, proti čemu by se jindy postavili. Výsledek nezávisí na otázce, ale na nesouvisejících záležitostech, soubojích v popularitě a často na emocích.

Referenda mohou být legitimní a některé situace je doslova vyžadují, ale v poslední době příliš často nahrávají demagogům. Potom představují vše jiné než skutečnou demokracii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6729

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016