Rusko má "příručku" skrytého ovlivňování Východní Evropy

14. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Rusko vede kampaň složenou ze skrytých ekonomických a politických opatření, kterou manipuluje pět zemí Střední a Východní Evropy, diskredituje západní liberálně demokratický model a podkopává transatlantickou vazbu, tvrdí studie americké výzkumné skupiny.


Zpráva tvrdí, že Moskva získala na svou stranu sympatizující politiky, snaží se ovládnout trhy s energiemi a další ekonomické sektory a podkopává protikorupční opatření ve snaze získat vliv na vlády v Bulharsku, Lotyšsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku. (Z neznámých důvodů vypadly z hledáčku Bosna a Černá Hora, kde je problém nejakutnější - KD.)

V některých zemích "se ruský vliv stal tak pronikavým a endemickým, že ohrožuje stabilitu státu i západní orientaci a euroatlantickou stabilitu," tvrdí studie vypracovaná Centrem pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) ve Washingtonu a Centrem pro studium demokracie v bulharské Sofii.

Vydání studie "The Kremlin Playbook: Understanding Russian Influence in Eastern and Central Europe" (Kremelská příručka: Jak rozumět ruskému vlivu ve Východní a Střední Evropě) se časově shoduje s masivní debatou v USA týkající se možného ruského zasahování do listopadových prezidentských voleb. V pátek americká administrativa poprvé oficiálně obvinila Kreml z hackerských útoků, což Moskva odmítá.

Ruské nástroje pro obnovení ztraceného vlivu v bývalém impériu zahrnují úplatky, propagandu, dezinformaci, "náhodné" zabíjení kritiků Kremlu doma i v zahraničí a využití internetu k podkopávání postavení oponentů a oslabování západních institucí.

Prostředky obnovení vlivu sahají od "megasmlouvy" ohledně projektu dvou jaderných reaktorů v Maďarsku v hodnotě 12,2 miliardy eur až po kultivaci proruských obchodníků, kteří získávají politické úřady a pak prosazují zájmy Moskvy.

V Bulharsku se ekonomické vazby na Rusko týkají 22 % HDP a země je silně ohrožena přepadnutím do ruské sféry vlivu.

Zpráva navrhuje opatření jako větší pozornost vůči tajným finančním transferům a přepracování amerických programů pomoci tak, aby zdůrazňovaly dobré vládnutí a boj s ruským vlivem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7785

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2016