Bývalý šéf MI6 varuje před riziky elektronického hlasování

4. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Bývalý šéf služby MI6 varoval před přijetím elektronických volebních systémů kvůli obavám z mezinárodního kybernetického válčení.


John Sawers sdělil BBC, že volit prostřednictvím pera a papíru je ve skutečnosti "mnohem bezpečnější".

Varoval: Čím víc jsou věci dostupné online, tím jsou zranitelnější kybernetickými útoky."

Ti kdo vedou kampaň za elektronické hlasování tvrdí, že "neexistují důkazy", že je náchylnější k podvodům.

Tyto systémy umožňují lidem odvolit prostřednictvím počítače nebo smartphonu, místo aby museli jít do volební místnosti.

Sawersovo varování přichází poté, co americká vláda obvinila Rusko z hackingu emailů předních Demokratů a zasahování do nedávných prezidentských voleb.

To mezi bezpečnostními experty zvýšilo obavy o to, zda vitální elektronické systémy jsou zranitelné z jiných zemí.

Sawers, který vedl MI6 v letech 2009 - 2014, sdělil BBC Radio 4: "Potřebujeme systémy, které jsou robustní."

Prohlásil: "Jediný problém je, že mladší generace lidí očekává, že bude moci věci provádět na dálku a prostřednictvím elektronických zařízení. - Je bizarní, že špaček tužky a kus papíru, na němž hodíte svůj křížek do urny, je ve skutečnosti mnohem bezpečnější než cokoliv, co je elektronické."

Šéf Dolní sněmovny vyzval k zavedení bezpečného hlasování online pro všechny voliče k roku 2020. A volební komise také usiluje o "radikální změny" v systému.

Ale Sawers tvrdí: "Jedním z velkých problémů jimž čelíme v kybernetické oblasti je, že opravdu nebylo mezinárodně diskutováno o tom, co je přijatelné použití kybernetické moci a kde jsou tlusté čáry a co se stane, když dojde k jejich překročení."

"Je to trochu jako s jadernými zbraněmi v 50. letech. Získali jsme schopnosti, ale nejsou narýsována pravidla, jak by měly být používány."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6428

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2017