Američtí Republikáni se na místních shromážděních distancují od Trumpovy agendy

24. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Když se volič v Iowě zeptal, zda senátor Charles E. Grassley podporuje vyšetřování daňových poměrů prezidenta Trumpa, Republikánský senátor odpověděl rozhodným "ano". Ve Virginii člen Sněmovny reprezentantů David A. Brat dotázaný na ruské vměšování do prezidentských voleb prohlásil, že vyšetřovatel by měl "sledovat vládu zákona, ať vede kamkoliv". A v Arkansasu senátor Tom Cotton sdělil 1 400 lidí namačkaným jako sardinky v auditoriu střední školy, že zákon o všeobecné zdravotní péči "pomohl Arkansasanům".


Kongresová shromáždění na radnicích tento týden opakovaně zjišťovala, že Republikáni přezkoumávají svou podporu pro agendu nového prezidenta - a v mnoha případech protiřečí svým vlastním vyjádřením z minulosti. Nepřátelské otázky vedly ke kritice některých z bojů, do nichž se Trump pustil, nebo k vyjádření podpory politice jako populárnější prvky Obamacare. A voliči si reakce nahráli se slibem, že pokud jejich zákonodárci začnou lavírovat, půjdou po nich.

"Mezi Republikány teď existuje větší shoda, že je třeba být opatrnější ohledně toho, co uděláte," prohlásil Grassley po shromáždění v Iowě na adresu všeobecné zdravotní péče. "To pro mě v listopadu a prosinci příliš neznamenalo. Ale teď to znamená dost."

Od prosince rostoucí počet progresívních organizací a aktivistů sdílí strategie získání veřejných odpovědí od kongresmanů. Byla založena více než tisícovka místních skupin zorganizovaných kolem manuálu Indivisible Guide vzniklého v aparátu Demokratické strany. Mnoho tisíc lidí se objevilo na radnicích. Aktivisté sledovali návod z manuálu a rozptýlili se po sále, aby nevypadali jako klika. V rukou měli transparenty s jednoduchým sdělením, jako "Nesouhlasím" a synchronizovali svůj pokřik.

Efektivita protestů vedla některé z jejich terčů, včetně Trumpa, k otázkám ohledně jejich legitimity.

"Takzvané naštvané davy ve volebních obvodech některých Republikánů jsou ve skutečnosti, v mnoha případech, plánovány liberálními aktivisty," tweetoval Trump v úterý.

Ale jiní Republikáni, kteří pořádali tento týden veřejná shromáždění, odporují Trumpově charakterizaci protestů a jeho útokům na média jakožto "nepřátele" Američanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5882

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2017