Monitor Jana Paula:

Dokument Miluj mě, jestli to dokážeš, je promarněná příležitost

25. 3. 2017 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Proč? Nejen proto, že je nevyvážený. Ve filmu dokumentaristky Dany Smržové, který podle synopse distributora otevírá tabuizované téma sexuální asistence pro hendikepované a údajně nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením, totiž nevystupuje ani jedna žena, pouze tři různě postižení mladíci. Jakoby sexualita byla záležitostí jen mužů, budiž, to se ještě dá přehlédnout, mnohem horší je, že film selhává eticky, neboť v podstatě redukuje sexualitu jen na potřebu pohlavního styku, či jiným způsobem ukojení nejjednodušší lidské potřeby.

Snímek tím vysílá do společnosti signál, že souložit bez lásky je normální a přirozené, a to pro všechny bez rozdílu, i pro postižené. O tom, že je potřeba hlubší lásky a něhy jako trvalejšího citu rovněž společná všem lidským bytostem bez rozdílu pohlaví a postižení, o tom není ve filmu bohužel ani zmínka. Snad jen mladík s downovým syndromem si myslel, že prožívá s prostitutkou láskyplný vztah, než mu řekla, že s ním končí. Jenomže něco podobného se děje i zdravým lidem, i pro ně je často potíž najít si z nejrůznějších důvodů trvalejšího partnera.

V synopsi distributora se uvádí, že cituji : „Všichni chceme milovat a být milováni. Zdraví nebo nemocní, silní nebo slabí. Stejně tak Adam a dva Tomášové, hendikepovaní mladíci, jejichž touha po ženské náruči zůstává nenaplněna. Pak se ale rozhodnou to změnit a vydají se na dobrodružnou cestu za vlastním uspokojením“. No právě, co je vlastně má uspokojit, a co tito lidé hledají, když vedle portrétů těchto lidí prý režisérka upozorňuje i na fungování neziskových organizací, které do české společnosti sexuální asistenci zavádějí? Jde jen o sexuální službu, která bude zřejmě v budoucnu dotovaná státem.

Česká televize tak vyprodukovala skrze kreativní tým producenta Petra Kubicy a výkonné producentky Veroniky Slámové film, v němž ze sexuality zcela mizí potřeba trvalejší lásky a pevnějšího vztahu. Hrdinové filmu prý hledají cestu, jak naplnit své touhy, o nichž dosud neměli ani odvahu mluvit. Že jsou to touhy pouze pudové, se dovídáme na samém začátku, kdy tři hendikepovaní mladíci kontaktují pro uspokojení svých potřeb prostitutky, a teprve později se dozvědí o možnosti sexuální asistence, která se prý v České republice začíná pozvolna prosazovat. Proč ne, ale určitě to nenahradí potřebu hlubšího citu.

V promotion k filmu se píše, že otevírá tabuizované téma, avšak z filmu není vůbec zřejmé, proč by toto téma mělo být tabuizované. O co ve filmu hlavně jde, však výstižně presentuje nevkusný plakát k tomuto dokumentu, na kterém všichni tři postižení mladíci hledí toužebně do rozkroku ženy, která stojí zvětšená nad jejich hlavami.

0
Vytisknout
6896

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017