Extrémisté na pravici i levici tlačí Francii na okraj propasti

21. 4. 2017

čas čtení 2 minuty
Francie je druhou největší evropskou ekonomikou, členkou skupiny G7, světovou velmocí s jadernými zbraněmi a křeslem stálého člena Rady bezpečnosti OSN. Pokud takový stát nedovede nebo jen horkotěžko svede postavit věrohodného prezidentského kandidáta, je v něm cosi shnilého. A důsledky mohou být devastující.

Pokud jsou všechny průzkumy korektní, je jisté, že jedním z kandidátů v druhém kole bude pravicová populistka Marine Le Pen. Pokud se druhým kandidátem stane Mélenchon, což se v posledních dnech stalo myslitelným, přinese to rychlý konec Evropské unie. Le Pen je rozhodnuta odejít z EU i eurozóny. Mélenchon chce zcela novou unii a pokud Brusel a další členské státy odmítnou splnit jeho nemožné požadavky, také slibuje frexit.

Jeho hnutí Nepokořená Francie prosazuje program založený na ekonomickém stimulu v hodnotě 100 miliard eur financovaný dluhem, znárodnění letišť a dálnic a další podobná opatření. Volá po absurdně vysoké minimální mzdě, neuvěřitelně velkých penzích a masivních daních, které by přesněji řečeno představovaly vyvlastnění. Pokud by Mélenchon prosadil svou, všechny příjmy nad 400 000 eur by byly zdaněny 90 %.

Mélenchon je ultralevicovým populistou politicky o nic méně nebezpečným než Le Pen. Napodobuje vzory jako Hugo Chávez ve Venezuele a obdivuje Rusko, částečně kvůli sovětské minulosti. Dovede neslušně poučovat novináře a hluboce urážet politické rivaly, ale jeho úspěch je založen na faktu, že se nějakou dobu drží zpět ve snaze skrýt svou agresivitu.

Byl by zanedbatelný, kdyby Francie neměla velkou skupinu voličů ve všech sociálních vrstvách, která soustavně slyší na ultralevicovou rétoriku a komunistický folklór. Jeho nedávný vzestup v průzkumech připomíná návrat Donalda Trumpa před americkými volbami. Překvapující síla někoho jako Mélenchon vyrůstá z ubohé slabosti starých mainstreamových stran, které jsou odtržené od lidí a společnosti a ztratily chuť dělat opravdovou politiku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7960

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2017