Facebook jako platforma pro zveřejňování vraždění

20. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
Na velikonoční neděli, po dobu delší než dvě hodiny bylo na Facebooku video vraždy. Čtyřiasedmdesátiletý Robert Godwin hledal ve svém sousedství v Clevelandu plechovky na recyklaci, když ho zastřelil do hlavy sedmatřicetiletý Steve Stevens.

Poslední okamžiky Godwinova života, bývalého pracovníka železárny, s brýlemi a bílými vlasy, byly zaznamenány jako svědectví teroru digitálního věku. Lidé se toto video dívali po celé dvě hodiny, až ho někdo udal a video bylo odstraněno.



"Musíme zlepšit svou práci," napsal v ponděli Justin Osofsky, ředitel Facebooku pro globální operace po vlně kritiky. Jenže Facebook stále ještě nepřišel s žádným řešením toho problému, že se Facebook stává ekvivalentem římského Colossea, veřejného jeviště pro vraždění.

Je to zřejmě důsledkem skutečnosti, píše autorka, že ve Spojených státech stále platí paragraf 230 Zákona o slušnosti v komunikacích, který stále stanoví, že poskytovatelé internetových služeb nenesou žádnou odpovědnost za materiál, zveřejněný jiným poskytovatelem internetového materiálu.

V roce 2013 požadovali generální prokurátoři 47 amerických států, aby byla trestní i občanská imunita tohoto paragrafu odstraněna. Proti tomu se postavili zastánci občanských svobod, kteří tvrdili, že kdyby poskytovatelé internetových služeb museli nést odpovědnost za to, co na jejich serverech zveřejní jiní lidé, ohrozilo by to svobodu projevu.

Jak ale může zveřejnění vraždy být považováno za omezování svobody projevu? Je načase, aby byla tato právní anomálie odstraněna. Marsean Robert Godwin, syn zavražděného muže, konstatoval: "Ten člověk zabil mého tatínka naprosto bezdůvodně." Bezdůvodně, až na to, že věděl, že pokud to udělá, zaznamená na Facebooku mnoho zhlédnutí té vraždy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
8747

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2017