Británie jako první případ likvidace západní demokracie

7. 5. 2017

čas čtení 3 minuty
 
Jde o to, že vojenské firmy používají vojenské strategie proti civilnímu obyvatelstvu


Tajná globální operace, jejíž součástí jsou firmy, analyzující data ze sociálních sítí, miliardářští kamarádi Donalda Trumpa a britští aktivisté proti Evropské unii ovlivnila výsledky loňského referenda o brexitu. Je to začátek konce demokracie?

Robert Mercer, tajnůstkářský americký miliardář, koupil r. 2013 počítačovou firmu SCL Elections a přejmenoval ji na Cambridge Analytica. Firma hrála významnou roli při vítězství Donalda Trumpa v USA a při hlasování pro brexit v Británii.



Soustředila se na psychologické válečné operace. Začala shromažďovat data od občanů. Spojila se s Ericem Schmidtem, šéfem firmy Google, a s firmou Palantir, která má kontrakty na získávání dat (data mining) s vládami po celém světě, včetně  výzvědných agentur CHQ a NSA. Firmu Palantir vlastní Peter Theil, miliardářský zakladatel serverů eBay a PayPal, první otevřený stoupenec Donalda Trumpa v silikonovém údolí v USA.

Dcera Erica Schmidta Sophie Schmidt nyní pracuje pro firmu Uber. Je zjevné, že moc silikonového údolí - firem Google a Facebook a několika dalších - je v jádru globálních tektonických změn, jichž jsme nyní svědky.

Jde o tři věci. Zaprvé o to, že v USA vznikají základy elektronického státu založeného na dohledu nad občany. Zadruhé o to, že britská demokracie byla ochromena tajným, dalekosáhlým plánem realizovaným americkým miliardářem. A zatřetí o to, že jsme uprostřed masivního úsilí miliardářů získat nad námi moc prostřednictvím našich dat. Dat, která jsou tiše sbírána a ukládána. Ti, kdo vlastní tato data, vlastní budoucnost.

Autorem algoritmu, který doplňuje vyhledávání Googlu, napíšete-li "Holocaust..." a Google doplní "je podvod" byl Jonathan Albright, profesor komunikací na Elon University v Severní Karolíně. Ten tak objevil a zmapoval celý ekosystém ultrapravicových sítí. V jejím ohnisku je firma Cambridge Analytica.

Mercer je kamarádem britských euroskeptiků, jako je Nigel Farage. Firma pomáhala euroskeptické straně UKIP při kampani pro brexit.

Mercer zaangažoval firmu AggregateIQ, jíž britská kampaň VoteLeave zaplatila 3,9 milionů liber, polovinu svého rozpočtu na kampaň. Je to nepříliš známá firma, analyzující web, se sídlem v Britské Kolumbii.

Ukázalo se, že britské volební zákony jsou naprosto zastaralé a nedokáží se bránit útokům firem jako je Aggregate IQ. Na akci se podílel i Steve Bannon.

Firma Aggregate IQ pochází z britského vojenského prostředí a používá odborníky na psychooperace. Cambridge Analytica je také v podstatě součástí britského a amerického vojenského establishmentu.

Jde o to, že vojenské firmy používají vojenské strategie proti civilnímu obyvatelstvu.

Cambridge Analytica používá techniky masového shromažďování dat pro své techniky psychologických válečných operací. Dochází k sytéze psychologie, propagandy a technologie mocným novým způsobem.

Umožňuje to Facebook. Právě z Facebooku získala Cambridge Analytica svá první data. Facebook byl zdrojem psychologických informací, které firmě Cambridge Analytica umožnily zaměřit se na ovlivňování jednotlivých občanů, a to v obrovském měřítku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
13369

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2017